olimpia12345 Napisano Marzec 10, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 10, 2013 Witam. Mam problem, mianowicie system nie wykrywa skanera, a nigdzie nie potrafię znaleźć do niego sterowników na Linux'a. Model skanera to Overmax OV-SC-02. Będę wdzięczna za każdą pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Marzec 10, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 10, 2013 Procedura jest tu - http://www.sane-project.org/sane-mfgs.html - ale żadnego Overmaxa tam nie ma . Podłącz skaner do komputera i wpisz lsusb to będziemy wiedzieli dokładnie jaki producent i jaki model. Czasami różne chińszczyzny wychodzą pod różnymi nazwami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olimpia12345 Napisano Marzec 11, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 11, 2013 Novatek Microelectronics Corp. to mi się wyświetliło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Marzec 11, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 11, 2013 No to już coś wiemy. Potrzebujesz pliku u176v040.bin , możesz go znaleźć na płycie ze sterownikami dla Windows. Jest to tzw plik firmware, bez którego urządzenie nie ruszy i ze względów licencyjnych nie można go sobie po prostu zamieścić w sieci. Ja ze swoim skanerem mam podobnie. Jak już go znajdziesz, to skopuj gdziekolwiek na dysk (ja swój wklejam do /etc/sane.d/) i wpisz ściezkę do pliku /etc/sane.d/snapscan.conf. # Change to the fully qualified filename of your firmware file, if # firmware upload is needed by the scanner firmware /usr/share/sane/snapscan/u176v040.bin zamień na: # Change to the fully qualified filename of your firmware file, if # firmware upload is needed by the scanner firmware /etc/sane.d/u176v040.bin i nadaj plikowi 176v140.bin prawa do odczytu dla wszystkich: chmod a+r /etc/sane.d/u176v140.bin Odłącz skaner, podłącz ponownie i włącz simplescan (polecam przy okazji xsane-gimp). Będzie działać. I też jestem zdania, że pliki firmware są strasznie upierdliwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi