Skocz do zawartości

Pytania I Porady

dexorik

Rekomendowane odpowiedzi

No linux to jedyna alternatywa -  windozy uzywam tylko do gier - reszta linux - niestety linuxa a zwlaszcza fedore trzeba troszke sobie pokonfigurowac aby dopasowac do wlasnych potrzeb - zwlaszcza jak sie jest przyzwyczajonym do windowsa - podogrywac jakies dodatki, panele, i inne pierdółki żeby dało sie w miare sensownie uzytkować bo goła fedora może cię odstraszyć - ale jak już sie skusisz to pomożemy :) 

• Upvote 1

nie zrozumiale napisałeś - chcesz przeniesc partycje z windowsa z dysku 80 na 250 gb ? 

Co do gołej że może odstraszyć miałem na myśli własnie żadnych ikonek na pulpicie żadnego panelu - wszystko trzeba po włączać po instalować a kolega jak widać mocnooo początkujacy :)

Co do gołej że może odstraszyć miałem na myśli własnie żadnych ikonek na pulpicie żadnego panelu

No zaraz... Jeśli dobrze pamiętam, to na XP ( :D) też nawet ikona "mój komputer" była schowana a wszystko co widać było na gołym Windows, to zielone wzgórza i niebo :) I Internet Explorer :)

Na XFCE przynajmniej panel jest z file managerem i ikoną przeglądarki.

No zaraz... Jeśli dobrze pamiętam, to na XP ( :D) też nawet ikona "mój komputer" była schowana a wszystko co widać było na gołym Windows, to zielone wzgórza i niebo :) I Internet Explorer :)

no tak tylko ze w windows wystarczy przeciagnac ikonke z menu start na pulpit a u nas ? zainstalowac - gnome-tweak-tool ( trzeba wiedziec ze takie cos istnieje) doinstalowac jakies dodatki( panele itp) ze strony gnome shell extension ( trzeba wiedziec ze istnieje) - zlikwidowanie funkcjonalnego panelu uwazam za duża niedogodnośc dla zielonych  :)

• 4 months later...

ja się tak zapytam przy partycjonowaniu podczas instalacji chciałbym tak mieć, zostawić win 7(sda1), utworzyć partycję root(sda2) i swap(sda3) a instalacja gruba nie na sda tylko sda2. Na dystrybucjach ubuntowskich mogłem sobie zaznaczyć gdzie ma być instalowany grub niestety w fedorze widzę tylko wybór dysku ale na konkretnej partycji nie zainstaluje tego. Zależy mi na tym by zachować bootloadera z windowsa a w windowsie za pomocą EasyBCD wgrać do listy fedore.

Niestety od F18 (a może już od F17 - nie pamiętam) możesz GRUBa zainstalować na dysku (/dev/sda) albo wcale. Nie ma możliwości instalowania na konkretnych partycjach.

Możesz spróbować bez instalacji w ogóle, potem uruchomić z płyty/USB w trybie rescue i ręcznie z terminala odpalić grub2-install /dev/sda2.

Opcja nr 2: instalujesz GRUB2 na dysku, odzyskujesz to co było (fixmbr czy jak tam to się teraz robi w Windows) i dalej tak jak wyżej, rescue, chroot, ręczna instalacja na partycji.