dexorik Napisano Kwiecień 9, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2013 Siemanko mam windowsa 7 chciał bym zrobić przesiadkę na próbę na fedore znaczy obok sytemu. Jak tego dokoniać ? I jakie pliki poinstalować . Jest apka gmaila ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEMON Napisano Kwiecień 9, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2013 Radze odpuścić instalacje - zaoszczędzisz sobie i nam zmartwień... no ale jak sie już uprzesz do wkładasz płytke botowalna, startujesz instalacje , wskazujesz miejsce instalacji i heja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dexorik Napisano Kwiecień 9, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2013 A jest wgl sensowana alternatwa dla windowsa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEMON Napisano Kwiecień 9, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2013 No linux to jedyna alternatywa - windozy uzywam tylko do gier - reszta linux - niestety linuxa a zwlaszcza fedore trzeba troszke sobie pokonfigurowac aby dopasowac do wlasnych potrzeb - zwlaszcza jak sie jest przyzwyczajonym do windowsa - podogrywac jakies dodatki, panele, i inne pierdółki żeby dało sie w miare sensownie uzytkować bo goła fedora może cię odstraszyć - ale jak już sie skusisz to pomożemy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 9, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2013 [...] bo goła fedora może cię odstraszyć [...]Dlaczego? Oczywiście nie mówię o grach czy np. programowaniu w .NET, ale cała reszta jest równie bezproblemowa jak Windows. Można się zastanawiać co najwyżej nad wyborem desktopu. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dexorik Napisano Kwiecień 10, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 10, 2013 Dobra ok ide po płytke pena nie umiem zmusić do bootowania z usb trudno. Co teraz mam na 80 GB dysku windowsa 7 jak go [...] na 250gb dysk żebym nie musiał [...] od nowa instalować. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEMON Napisano Kwiecień 10, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 10, 2013 nie zrozumiale napisałeś - chcesz przeniesc partycje z windowsa z dysku 80 na 250 gb ? Co do gołej że może odstraszyć miałem na myśli własnie żadnych ikonek na pulpicie żadnego panelu - wszystko trzeba po włączać po instalować a kolega jak widać mocnooo początkujacy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 10, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 10, 2013 Co do gołej że może odstraszyć miałem na myśli własnie żadnych ikonek na pulpicie żadnego paneluNo zaraz... Jeśli dobrze pamiętam, to na XP ( ) też nawet ikona "mój komputer" była schowana a wszystko co widać było na gołym Windows, to zielone wzgórza i niebo I Internet Explorer Na XFCE przynajmniej panel jest z file managerem i ikoną przeglądarki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEMON Napisano Kwiecień 11, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 11, 2013 No zaraz... Jeśli dobrze pamiętam, to na XP ( ) też nawet ikona "mój komputer" była schowana a wszystko co widać było na gołym Windows, to zielone wzgórza i niebo I Internet Explorer no tak tylko ze w windows wystarczy przeciagnac ikonke z menu start na pulpit a u nas ? zainstalowac - gnome-tweak-tool ( trzeba wiedziec ze takie cos istnieje) doinstalowac jakies dodatki( panele itp) ze strony gnome shell extension ( trzeba wiedziec ze istnieje) - zlikwidowanie funkcjonalnego panelu uwazam za duża niedogodnośc dla zielonych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 11, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 11, 2013 no tak tylko ze w windows wystarczy przeciagnac ikonke z menu start na pulpit a u nas ?Nie wiem jak w Gnome, ale w XFCE 4.10 - no problemo :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scorpion Napisano Kwiecień 16, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 16, 2013 W KDE jak wpiszesz nazwę programu w searchu to wyświetli Ci się jego ikonka i wystarczy przeciągnąć i upuścić (pod warunkiem, że widgety są odblokowane - prawy myszy odblokuj) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olszam Napisano Sierpień 23, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 23, 2013 ja się tak zapytam przy partycjonowaniu podczas instalacji chciałbym tak mieć, zostawić win 7(sda1), utworzyć partycję root(sda2) i swap(sda3) a instalacja gruba nie na sda tylko sda2. Na dystrybucjach ubuntowskich mogłem sobie zaznaczyć gdzie ma być instalowany grub niestety w fedorze widzę tylko wybór dysku ale na konkretnej partycji nie zainstaluje tego. Zależy mi na tym by zachować bootloadera z windowsa a w windowsie za pomocą EasyBCD wgrać do listy fedore. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 23, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 23, 2013 Niestety od F18 (a może już od F17 - nie pamiętam) możesz GRUBa zainstalować na dysku (/dev/sda) albo wcale. Nie ma możliwości instalowania na konkretnych partycjach. Możesz spróbować bez instalacji w ogóle, potem uruchomić z płyty/USB w trybie rescue i ręcznie z terminala odpalić grub2-install /dev/sda2. Opcja nr 2: instalujesz GRUB2 na dysku, odzyskujesz to co było (fixmbr czy jak tam to się teraz robi w Windows) i dalej tak jak wyżej, rescue, chroot, ręczna instalacja na partycji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olszam Napisano Sierpień 23, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 23, 2013 to chyba ta pierwsza opcja łatwiejsza skoro tylko 1 komendę wklepie i już Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi