Resist3r Napisano Kwiecień 23, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 23, 2013 Witam, Na początku dodam, że jestem początkującym użytkownikiem GNU/Linux. Postanowiłem zainstalować Lunuxa ponieważ chcę nauczyć się nowego systemu, rozwijać swoje umiejętności. Parametry mojego komputera: Płyta główna: Gigabyte 870A-UD3 Procesor: Phenom II x6 64.bit RAM: 8 GB 1600 MHz Gafika: Radeon HD 6850 HDD: 250 GB Problem pojawia się już na początku. Przy ładowaniu się instalatora obraz jest przesunięty trochę w prawo. Mimo problemu udało mi się zainstalować system. I tu pojawia się główny problem. Po restarcie systemu zamiast znaczka Fedory który jest także paskiem ładowania jest szary ekran. Po jakimść czasie ekran robi się biały i nie mam możliwości wybrania użytkownika. Po kilku restartach zamiast białego ekranu widać dwie połówni ekranu logowania które migają. i takżę nie można wybrać użytownika. Obie sytuacjie się ciągle powtarzają. W czym może być problem. Dodam że próbowałem zainstalować Ubuntu i sytuacja jest identyczna. Tylko w przypadku starych wersji problem się nie pojawia. Pomocy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Resist3r Napisano Maj 10, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 10, 2013 Witam ponownie, Po długich poszukiwaniach udało mi się znaleźć rozwiązanie mojego problemu. Instrukcja: Przy starcie systemu trzymamy wciśnięty klawisz "Shift" pozwala wyświetlić Gruba podczas startu systemu. Kiedy na ekranie pojawi się lista systemów do wyboru wciskamy klawisz "e". Na ekranie pojawi się konsola gdzie będziemy mogli edytować opcje Gruba. W linii ze słowem linux która zawiera vmlinuz dopisujemy "nomodeset" W celu zatwierdzenia zmian i uruchomienia systemu wciskamy kombinacje klawiszy Ctrl+x Załączam również link z dokładniejszym opisem całego procesu http://dug.net.pl/tekst/191 Pozdrawiam Resist3r Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Komin Napisano Lipiec 2, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 2, 2013 Ja miałem podobną sytuację, później trochę zraziłem się do Linuxa (ale to typowo przez moje próżniactwo), odinstalowałem linuxa, chyba po prostu wywaliłem go z dysku posługując się innym komputerem, to później nie mogłem się dostać na ten dysk i zainstalować systemu na W, ale w końcu doszedłem do wniosku, że warto wiedzieć coś więcej niż przeciętniak który na Win potrafi ustawić sobie podstawowe opcje w Panelu sterowania i przed kolegami uważa się za wielkiego informatyka. Linux to całkiem inne podejście, tam trzeba naprawdę być ogarniętym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RadekKredyty Napisano Sierpień 5, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 5, 2013 Witam ponownie, Po długich poszukiwaniach udało mi się znaleźć rozwiązanie mojego problemu. Instrukcja: Przy starcie systemu trzymamy wciśnięty klawisz "Shift" pozwala wyświetlić Gruba podczas startu systemu. Kiedy na ekranie pojawi się lista systemów do wyboru wciskamy klawisz "e". Na ekranie pojawi się konsola gdzie będziemy mogli edytować opcje Gruba. W linii ze słowem linux która zawiera vmlinuz dopisujemy "nomodeset" W celu zatwierdzenia zmian i uruchomienia systemu wciskamy kombinacje klawiszy Ctrl+x Załączam również link z dokładniejszym opisem całego procesu http://dug.net.pl/tekst/191 Pozdrawiam Resist3r Miałem podobnie jak kolega, ale zrobiłem wszystko jak napisane wyżej i dziła jak ta lala znacie isę jednak na rzeczy panowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
romil Napisano Listopad 24, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 24, 2013 Mam podobnie, ale nie do końca. Instalowałem Fedorę19 32bity na komputerze z Athlonem XP. Po uruchomieniu Live CD wyświetla mi się okienko logowania z wyborem LocalUser lub Other. Gdy wybiorę LocalUser i naciskam "zaloguj" to ekran na chwilkę gaśnie po czym pojawia się to samo pytanie o logowanie. Gdy zaś wybiorę Other to pyta się o użytkownika i hasło. Tyle tylko, że nie wiem jaki ma być użytkownik i jakie ma być hasło 8-( Wpisywałem, że "root" pisałem "fedora" ale bez efektu. Jest to bardzo zniechęcające bo w przeciągu jakiś 15 lat już 3 raz sięgam po linuksa i zawsze jest taki mniej więcej efekt. Romek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 24, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 24, 2013 w przeciągu jakiś 15 lat już 3 raz sięgam po linuksa i zawsze jest taki mniej więcej efekt.No to niezbyt często. Może ustalmy kilka faktów. Instalowałem Fedorę19 32bity na komputerze z Athlonem XP.Odpowiedz kolejno na pytania: 1.Czy dobrze rozumiem, że uruchomiłeś system z LiveCD/LiveUSB? 2.Jaką masz kartę grafiki? Często problemem jest karta grafiki a właściwie sterownik do niej. 3.Czy próbowałeś zastosować się do porady opisanej powyżej w poście #2? 4.Czy przed nagraniem na CD/USB sprawdziłeś sumę kontrolną ściągniętego obrazu ISO? http://wiki.fedora.pl/wiki/Poradnik#.C5.9Aci.C4.85gn.C4.85.C5.82em_obraz_ISO_i_co_dalej.3F Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi