TrolleY Napisano Kwiecień 27, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 27, 2013 Witam. Chciałem pousuwać różne rzeczy z menu aplikacji (różne śmiecie np pododawane przez wine). Zainstalowałem w tym celu Alacarte (który nie chciał się włączyć normalnie, wywalał błąd: ValueError: can not load menu tree 'applications.menu'. Uruchamiany przez su jako tako działał. Wracając do rzeczy - po wylogowaniu i zalogowaniu ponownym nie chciał mi się włączyć podgląd aplikacji - wywalało błąd, że wystąpił problem w gnome-shell i trzeba się wylogować. Oczywiście zalogowanie ponowne nic nie pomagało. Udało mi się uruchomić ustawienia systemu i ustawić, żeby używać podstawowego środowiska graficznego, ale to tylko pogorszyło sprawę - błąd i prośba o wylogowanie się pojawia od razu po zalogowaniu.Spróbowałem z tty2 zrobić najpierw yum reinstal gnome* a potem yum groupinstall "GNOME Desktop", ale to nic nie pomogło. Any help? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rysio Napisano Maj 4, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Maj 4, 2013 Proponuje Ci zatem wyrzuć pliki konfiguracyjne środowisko GNOME –ale tak „inteligentnie” czyli zmień ich nazwy lub też przenieśich gdzieś na czas eksperymentu. U siebie znalazłem tak na szybko następujące rzeczy: home/user/.cache/compizconfig/gnomecompat.pb/ home/user/.gconf/GNOME/ home/user/.gconf/apps/gnome-terminal/ home/user/.gconf/apps/same-gnome/ home/user/.gconf/apps/gnome-phone-manager/ home/user/.gconf/apps/gnome-compiz-preferences/home/ user/.gconf/apps/gnome-do/ home/user/.gconf/apps/gnome_settings_daemon/ home/user/.gconf/apps/gnome-settings/ home/user/.gconf/apps/gnome-cd/ home/user/.gconf/apps/gnome-mplayer/ home/user/.gconf/apps/gnome-session/ home/user/.gconf/apps/gnome-screensaver/ home/user/.gconf/apps/gnome-sudoku/ home/user/.gconf/apps/gnome-sound-recorder/ home/user/.gconf/desktop/gnome W razie czego szukaj korzystając z : find /home -iname gnome |grep conf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Maj 4, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Maj 4, 2013 Usuń plik ~/.config/menus/gnome-applications.menu i po następnym zalogowaniu Gnome zrobi nowy, działający. Alacarte jeszcze nie działa idealnie z Gnomem 3, jest problem z modułem zapomniałem jakim do Pythona. Został on poprawiony na tyle, że Alacarte się odpalił, ale nic poza tym. Jeśli chcesz sobie zrobić naprawdę porządek, to musisz się pobawić w edycję plików menu z /usr/share/applications. Skopiuj sobie któryś do katalogu ~/.local/share/applications i popraw jak ci się podoba. Gnome zawsze najpierw sprawdza katalog domowy, a dopiero potem pliki menu /usr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi