holonmic Napisano Maj 16, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Maj 16, 2013 Witam posaidam serwer FC11. Ostatnio zakupiłem laptopa z systemem Win 7 x64. Podłączyłem do niego drukarkę hp2055d. Podpiołem do cupsa za pomocą SMB:// i drukarka nie drukuje. Mam też drukarkę hp1320 podłączoną do Win 7 32-bit i ta drukuje bez problemu. Gdzie tkwi problem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scorpion Napisano Maj 17, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Maj 17, 2013 Ja nie używam tego modelu, mam inny (P2055dn), ale generalnie to wszystkie potrzebują sterowników. Nazywają się HPLIP Są w repo, ale na F11 nie wiem czy będą, więc będziesz musiał zainstalować prosto od HP - też jest łatwe. BTW - czy twoja drukarka jest sieciowa ? Podpięta Ethernetem ? Ma IP ? Jeśli tak to HPLIP powinno rozwiązać problem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
holonmic Napisano Maj 17, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 17, 2013 Ja nie używam tego modelu, mam inny (P2055dn), ale generalnie to wszystkie potrzebują sterowników. Nazywają się HPLIP Są w repo, ale na F11 nie wiem czy będą, więc będziesz musiał zainstalować prosto od HP - też jest łatwe. BTW - czy twoja drukarka jest sieciowa ? Podpięta Ethernetem ? Ma IP ? Jeśli tak to HPLIP powinno rozwiązać problem Tak sterownik jest podany z HPLIP. Zastanawia mnie to, że drukarka podpięta do innego komputera również z Win 7 Prof 32bit z tym samym driversem drukuje z CUPS'a. Podpinam do kolejnego Win 7 Prof 32 bit nie drukuje. Porównałem ustawienie obu windowsów odnośnie udostępniania. Są identyczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 17, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Maj 17, 2013 Podpinam do kolejnego Win 7 Prof 32 bit nie drukuje. Porównałem ustawienie obu windowsów odnośnie udostępniania. Są identyczne.W #1 pisałeś, że jeden system jest 32- a drugi 64-bitowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
holonmic Napisano Maj 20, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 20, 2013 W #1 pisałeś, że jeden system jest 32- a drugi 64-bitowy. Mam kilka komputerów. Na 3 z nch jest zainstalowany Win 7 PROF 32bit a na laptopie Win 7 64bit. Do jednego z 32bit jest podpięta hp1320. Obok stoi też 32bit i podpinam hp2055d i cups z niego drukuje. W osobnym pokoju jest Win 7 PROF 32bit i laptop. Podpinam hp2055d do Win 7 PROF 32bit (tego w pokoju z laptopem) i cups nie drukuje. Taka sama sytuacja na 64bit. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 20, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Maj 20, 2013 Jeśli w jednym pomieszczeniu drukuje a w drugim nie, to po pierwsze przeniósłbym testowo laptop do tego gdzie wydruki idą i sprawdził czy tam będzie działać. Może komputery w tym pokoju gdzie się nie drukuje podpięte są do innej sieci i gdzieś brakuje uprawnień? Albo ogólnie jakiś problem z siecią w tym pomieszczeniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi