Jump to content

Enlightenment Nie Włącza Się

loloo
 Share

Recommended Posts

Witam, mam kilka problemów z środowiskami graficznymi. Zainstalowałem Enlightenment wpisując

su -
yum install http://repo.fedoramd.org/fmd/fedora/fedoramd-release-19.rpm
yum install enlightenment

Gdy próbuję się zalogować i wybieram Enlightenment to wraca mi po chwili z powrotem do ekranu logowania.

Czy można jakoś downgradować gnoma, bo z wersji na wersje to coraz więcej opcji znika? Albo czy można mieć zainstalowane dwie wersje gnoma? Najnowszego i starszą wersję np. 3.4.  

Dzięki sokar620.

Mam jeszcze jedno pytanie odnoście enlightenment. Mianowicie czy można w jakiś sposób ustawić aby launcher z aplikacjami pojawiał się po wciśnięciu klawisza z logiem windowsa? Bo tam w skrótach jak próbuję dodać taki skrót to nie chce mi wejść

(przy okazji czy taki skrót można ustawić także w KDE aby Lancelot był przywoływany wciśnięciem klawisza windows)?

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie enlightenmenta czy da się ustawić przenikanie obszarów roboczych? Chodzi o to, że jak aplikacja wystaje za krawędź ta wystająca część była widoczna na drugim pulpicie na który aplikacja wystaje(i też pytanie o to samo w KDE). 

W Kde samego klawisza Win nie ustawisz jako skrótu, musi być + jeszcze coś.

Odnośnie przenikania pulpitów raczej nie można tego zrobić, pogrzeb w efektach pulpitu, może tam się coś znajdzie. O ile dobrze pamiętam w compiz-fusion coś takiego było. Teoretycznie można by wyłączyć efekty wbudowane w Kde i użyć compiza.

Właśnie zauważyłem, że samego Win nie można graficznie ustawić jako skrót ani w Kde ani Enlightenment. Miałem nadzieję, że da się to zrobić edytując jakiś rejestr i ktoś się orientuje jaki.

Rejestru nie ma.
Utwórz plik np. zmiana.sh:

#! /bin/bash
xmodmap -e 'keycode 133=F13'

Zapisz go i nadaj mu prawa do wykonania:

chmod +x zmiana.sh

Teraz Ustawienia systemowe -> Uruchamianie i włączanie -> Samoczynne uruchamianie i Dodaj skrypt. Lewy klawisz Win będzie niby to F13.