j-23 Napisano Lipiec 21, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 21, 2013 Następujący problem: serwer ustawiony w firmie, podłączony do sieci lokalnej, router połączenia zewnętrzne SSH kieruje do niego. Połączenie przez SSH, kopiowanie pliku z serwera w firmie na mój laptop np. 5MB za pierwszym bez problemu. Kolejna próba, kopiuje do pewnego momentu i po chwili wyskakuje okienko z komunikatem: Nie można czytać pliku sftp://xxxx@##.###.##.# /......X.jpg Kopiuję przy użyciu Krusadera. Próba z innym plikiem, zaczyna kopiowanie po chwili j.w. Identyczna sytuacja, gdy próbuję kopiować na serwer np. home.pl Gdy jestem w firmie w sieci lokalnej w której jest feralny serwer sytuacja jest identyczna. Może ktoś zna przyczynę i rozwiązanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
2man Napisano Lipiec 22, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 22, 2013 Gdy chcemy przesłać lub pobrać pliki z innego komputera używamy komendy scp.Gdy chcemy przesłać foo.bar z katalogu bieżącego (np. na domowym komputerze) na serwer 'foo.bar.baz' do naszego katalogu domowego piszemy: $ scp foo.bar [email protected]:~/ Gdy chcemy przesłać foo.bar z katalogu domowego na lokalnym komputerze na serwer 'foo.bar.baz' do podkatalogu FOO w katalogu domowym piszemy: $ scp ~/foo.bar [email protected]:~/FOO/ czyli w skrócie: $ scp co? gdzie? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
j-23 Napisano Lipiec 22, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 22, 2013 Dzięki, ale man'a mogę scp sobie sam postudiować. Niestety, albo nie czytałeś dokładnie mojego problemu, albo nie zrozumiałeś. Dodam, że nie może to być z z linii poleceń, bo wszyscy pracownicy używają w firmie tylko linuxa, ale z KDE. Nie mogę za dużo wymagać. Musi być okienkowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
2man Napisano Lipiec 22, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 22, 2013 No ewidentnie nie kumam twojego pierwszego i drugiego postu Co ma wspólnego używane przez pracowników w firmie środowiska graficznego KDE i zdalne połączenie po ssh? Prośba z mojej strony o uświadomienie i już się nie wypowiadam, nie ma co ujawniać na forum braków wiedzy Poza tym, na ile znam Krusadera o którym wspominasz to zauważyłem u niego taką filozofie, że nie wynajduje się koła na nowo i jak można to się wykorzystuje gotowe rozwiązania. Czyli Krusader korzysta z takich konsolowych programów jak: diff, locate, mount, tar, 7z i scp też. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 23, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 23, 2013 To co napiszę raczej nie pomoże w temacie, ale może... Nie można czytać pliku sftp://xxxx@##.###.##.# /......X.jpg Mam tak samo, ale z dowolnymi plikami kopiowanymi na jakiekolwiek nośniki zewnętrzne kopiowane w Krusaderze. Mówię tu zarówno o transmisji na zdalny PC przez SMB jak i zwykłym kopiowaniu na pendrive na USB. Na początku idzie ładnie a potem "zwiecha". Co ciekawe kiedyś zostawiłem kompa na dłuższy czas "wiszącego" z takim komunikatem i transmisja "magicznie" się wznowiła po jakimś czasie - przy kompie nie było mnie kilka, kilkanaście minut. Może to jakiś problem z Krusaderem a nie połączeniem jako takim? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witekmo Napisano Lipiec 23, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 23, 2013 A jak zachowuje się dolphin, konqueror, thunar lub nautilus? Każdy z nich obsługuje protokół sftp://xxxx@##.###.##.# Może da się ich użyć w zastępstwie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
j-23 Napisano Lipiec 23, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 23, 2013 Niestety ani Dolphin, ani Konqueror sobie też nie poradziły. Spróbowałem dla sprawdzenia scp i niestety po 5% 15MB wszystko stanęło scp xxxxx@###.##.##.##:/home/user/plik /home/user/Pulpit/ xxxxx@###.##.##.##'s password: plik 5% 15MB 0.0KB/s - stalled - Hmm.... Może to router w firmie? Co prawda grzebałem w nim też, ale nic nie znalazłem. Chyba wymienię na próbę i zobaczę czy się poprawi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miszcz Napisano Lipiec 23, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 23, 2013 Pokaż logi, verbose mody(scp -v), zrzuty tcpdumów i innych sensowych rzeczy. Debug to podstawa przy takich problemach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
j-23 Napisano Lipiec 25, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 25, 2013 Pokaż logi, verbose mody(scp -v), zrzuty tcpdumów i innych sensowych rzeczy. scp -v nic ciekawego nie pokazało. zatrzymało się na plik 5% 15MB 0.0KB/s - stalled - i nic. Nie wiem jak zrobić zrzuty tcpdumów i innych sensownych rzeczy ale: poszukałem w internecie i okazuje się, że problem jest dość znany. Znalazłem o jakimś bug'u itd., itp. niestety prawie nic z tam pokazanych rzeczy nie pomogło. Prawie z małym wyjątkiem, ale niestety nie do końca rozwiązało to mój problem. Otóż podawano coś o problemie SSH z MTU. Wobec powyższego ustawiłem identyczne MTU na karcie sieciowej serwera i routera na 1500. I teraz wygląda to tak, że na początku kopiuje plik z dużą prędkością, po chwili zatrzymuje się jak poprzednio, ale póżniej co ok. 20-30 sek. wznawia połączenie i wysyła "kawałek" i znowu się zatrzymuje. Może to komuś podrzuci jakiś pomysł jak to rozwiązać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
j-23 Napisano Sierpień 7, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 7, 2013 Okazało się, że był to problem sprzętowy u mojego dostawcy internetu. Temat zamknięty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi