markon Napisano Lipiec 23, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 23, 2013 Witam, wgrałem gnome-tweak-tool. Coś tam ustawiłem i na pulpicie mam już kosz i home. Ale chcialbym móc ustawić ikone firefoxa, geany etc. Jak można to zrobić ? PS Można tu mieć zwykly pasek zadań i minimalizację? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Lipiec 23, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 23, 2013 Witam, wgrałem gnome-tweak-tool. Coś tam ustawiłem i na pulpicie mam już kosz i home. Ale chcialbym móc ustawić ikone firefoxa, geany etc. Jak można to zrobić ? PS Można tu mieć zwykly pasek zadań i minimalizację? yum install gnome-classic-session To po prostu kilka fajnych rozszerzeń. Przypuszczalnie właśnie tak będzie wyglądał domyślny pulpit w RHEL7. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markon Napisano Lipiec 23, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 23, 2013 wgrałem, tym poleceniem co mówisz, ale nie widzę efektu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Lipiec 23, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 23, 2013 wgrałem, tym poleceniem co mówisz, ale nie widzę efektu. Wyloguj się / uruchom ponownie i przy logowaniubędziesz miał do wyboru sesję "klasyczne Gnome". 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markon Napisano Lipiec 23, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 23, 2013 Nie widzę, żebym podczas logowania mial jakąś możliwość wyboru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markon Napisano Lipiec 24, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 24, 2013 Ok, jedyne gdzie mam możliwość wyboru to użytkownik root, zaś przy logowaniu na moje konto nie ma takiej opcji ? Dlaczego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Lipiec 24, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 24, 2013 U mnie działa, więc u ciebie też będzie. Najpierw zobaczymy czy tylko ty nie możesz wybrać sesji classis, czy tylko root może. Zrób nowego użytkownika: adduser nowy passwd nowy [podaj hasło dwa razy] i spróbuj zalogować się na nim do klasycznego Gnoma. Jeśli ci się uda, to sprawdzimy co nowy ma w katalogu domowym, czego ty nie masz. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markon Napisano Lipiec 24, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 24, 2013 w nowym jest dostępna ta sesja. usunę tego swojego i założę nowego. Ale jak skasowac tamtego "starego" i załoyć noewgo admina? A jak potem udomyślnić klasyczną sesję? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Lipiec 24, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 24, 2013 w nowym jest dostępna ta sesja. usunę tego swojego i założę nowego. Ale jak skasowac tamtego "starego" i załoyć noewgo admina? A jak potem udomyślnić klasyczną sesję? Jeśli raz wybierzesz Gnome Classic, to zostanie jako domyślny. adduser jest do tworzenia użytkownika o podanym loginie, userdel go kasuje. Warto zaznaczyć, że kasuje tylko użytkownika, jego katalog w /home zostaje. Ewentualnie w ustawieniach Gnoma jest ikonka Użytkownicy, gdzie możesz to sobie wyklikać. Jeśli będziesz chciał przenieść swoje stare pliki na nowe konto do innego katalogu w /home, to daj znać, bo trzeba wówczas poprawić uprawnienia do plików. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markon Napisano Lipiec 24, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 24, 2013 ale te aplikacje ktore instalowałem to beda dzialać ? (codeblocks, geany etc) ? a jak stworzyc admina (takiego ktorego stowrzylem podczas instalacji fedory - teraz go wywale) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Lipiec 25, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 25, 2013 Nie bardzo wiem co masz na mysli piszac "admina". Dodawanie i usuwanie uzytkownikow nie ma zadnego wplywu na zainstalowane programy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi