Jony Napisano Wrzesień 4, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 4, 2013 Od jakiegoś czasu w Fedorze 19 z Mate, yum przy próbie aktualizacji wmawia mi, że musi zainstalować xfburn + zależności. Nie mam zainstalowanej tej aplikacji i jej nie potrzebuje, więc nie rozumiem dlaczego wywołanie komendy yum update skutkuje pojawieniem się na liście xfbrun na liście. Co ciekawe Yum Extender zachowuje się normalnie i na liście aktualizacji nie ma takich niespodzianek, więc problem jest tylko z kosolowym yumem. Jestem ciekaw czy to tylko moja przypadłość i co może być powodem takiego zachowywania się yuma. Na internecie nic w tym temacie nie znalazłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 4, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 4, 2013 Chyba jakieś cuda opowiadasz, bo yumex to w zasadzie coś jak graficzna nakładka na yum. Zresztą w jednym z okien widać przewijające się komunikaty z konsoli. Może zacznij od czyszczenia cache. Jak nie pomoże to dodałbym xfburn do exclude w yum.conf. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jony Napisano Wrzesień 5, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 5, 2013 Sam byłem zaskoczony takim obrotem sprawy, bo doskonale wiedziałem że yumex to "Graphical User Interface for Yum". Niemniej jednak fakty są takie, jak w pierwszym poście. Jeśli nie wierzysz mogę zrobić zrzuty ekranu. Czyszczenie cache nie pomaga, więc pozostaje mi dodać wpis do yum.conf. Jednak dalej nurtuje mnie takie zachowanie yum-a, bo teoretycznie takie sytuacje mogą się powtarzać, przez co w systemie może się pojawić sporo śmieci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 5, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 5, 2013 (edytowane) Może masz coś rozjechane w bazie. ZObacz czy 'yum check all' czegoś nie wyrzuca. Sprawdź jaką wersję zainstalowaną pokazuje yum a jaką rpm. No i zawsze możesz przebudować bazę RPM tak jak to się robi w przypadku jej uszkodzenia → http://wiki.fedora.pl/wiki/RPM_-_procedury_ratunkowe#Naprawianie_uszkodzonej_bazy_RPM [EDIT] Jeszcze jedno przyszło mi do głowy: jakie masz zainstalowane repozytoria? Może masz jakieś niekompatybilne? Czy nie masz jakichś bibliotek wymieszanych w systemie albo czy nie zainstalowałeś czegoś spoza repozytoriów, przy pomocy rpm co namieszało Ci w systemie. Edytowane Wrzesień 5, 2013 przez WalDo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jony Napisano Wrzesień 7, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 7, 2013 Przebudowanie bazy RPM pomogło. Obecnie nie ma rozbieżności między yumem i yumexem. Dzięki WalDo za pomoc. [solved] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi