Skocz do zawartości

Podział Na Partycje W F19

Shaggy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chcę wrócić do używania Fedory i uczynić z niej swój domyślny system operacyjny a Windows zostawić tylko na specyficzne aplikacje takie jak Office, czy IMB SPSS, mam jednak pewien problem.

Mój dysk obecnie wygląda tak:

Partycja 1 - Windows

Partycja 2 - Dane

Partycja 3 - Wolne (55GB).

Chcę ten układ zachować i zainstalować F19 na Partycji 3, ale nie ogarniam nowego okna podziału na partycje w nowym instalatorze. Czy jest jakiś poradnik, albo życzliwy użytkownik, który powiedziałby co mam zrobić? Instalowałem już poprzednie wersje Fedory obok Windows i nigdy nie miałem problemu tego typu.

EDIT:

Chyba trochę już ogarnąłem jak się powinno używać tego konfiguratora partycji ale zastanawia mnie teraz jedna rzecz. Mianowicie jakkolwiek bym dysku nie dzielił, tak na / mogę przydzielić tylko 40 GB przez co zostaje mi ok 11GB wolnego miejsca, które chciałbym przypisać do /, lecz nie mogę. Czy jest jakieś ograniczenie rozmiaru tej partycji?

EDIT2:

Teraz mój główny problem to to, że nie mogę dysku podzielić mając ponad 60 GB wolnego miejsca na to. Nie mam 4 partycji podstawowych, układ jest następujący:

- 100 mb windowsowe - podstawowa

- 50 gb windows - podstawowa

- 65 gb nie przypisane, nie formatowane - logiczna

- 350 gb na dane - logiczna

Mimo to anaconda wywala mi błąd, że mam za mało wolnego miejsca na dysku.

Podałem później 65, bo skurczyłem o 10 partycję windowsową. Obrazu live F19 nie mogłem odpalić z USB  mimo dwóch różnych narzędzi do robienia bootowalnego pendriva w tym oficjalnego a mam tylko CD dostępne, więc pobrałem netinstall. Mogę wrzucić tutaj, co pokazuje mi EASUS partition manager jeśli to też będzie dobre.

EDIT:

Udało mi się uruchomić obraz live a oto, co pokazuje fdisk:

[root@localhost liveuser]# fdisk -l

Dysk /dev/sda: 500.1 GB, bajtów: 500107862016, sektorów: 976773168
Jednostka = sektorów, czyli 1 * 512 = 512 bajtów
Rozmiar sektora (logiczny/fizyczny) w bajtach: 512 / 512
Rozmiar we/wy (minimalny/optymalny) w bajtach: 512 / 512
Typ etykiety dysku: dos
Identyfikator dysku: 0x616c6ac5

Urządzenie Rozruch   Początek      Koniec   Bloków   ID  System
/dev/sda1   *        2048      206847      102400    7  HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda2          206848   105081164    52437158+   7  HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda3       242420857   976766975   367173059+   f  W95 Ext'd (LBA)
/dev/sda5       242420920   976766975   367173028    7  HPFS/NTFS/exFAT

Dysk /dev/mapper/live-rw: 8589 MB, bajtów: 8589934592, sektorów: 16777216

Dysk /dev/mapper/live-osimg-min: 8589 MB, bajtów: 8589934592, sektorów: 16777216

Z fdisk wynika, że masz miejsce na partycję podstawową (ale tylko jedną!) pomiędzy blokami 105081164 a 242420857. Jeśli się nie mylę, to na jednej partycji nie postawisz Fedory.

Możesz próbować rozszerzyć "w dół" partycję /dev/sda3 tak, żeby zaczynała się zaraz za /dev/sda2 trochę za 105081164. Wtedy na partycji rozszerzonej /dev/sda3 będziesz miał wolne miejsce, na którym możesz postawić Fedorę na partycjach logicznych w obrębie rozszerzonej.

Niby tak, sda3 to wolne, nie przydzielone miejsce, które uzyskałem z jednej kompletnie nieużywanej partycji i tych dodatkowych kilku GB uzyskanych z partycji windowsowej.

Nie do końca rozumiem, jak miałbym rozszerzyć "w dół" sda3 bez mieszania w danych na sda5 gdzie mam wszystkie dane.

Ewentualnie pytanie - jest jakaś dystrybucja, która pozwoliłaby się zainstalować bez takiego grzebania na tym wolnym miejscu?

/dev/sda3 to partycja rozszerzona a nie wolne miejsce!!! Całe miejsce na tej partycji zajmuje partycja logiczna /dev/sda5.

Poczytaj sobie gdzieś o partycjach dyskowych, bo bez podstaw nie dasz rady.

[EDIT]

Jak uruchomisz z płyty live gparted i wybierzesz swój dysk, to będziesz miał graficznie pokazane, że partycja /dev/sda5 jest wewnątrz partycji /dev/sda3. /dev/sda3 będziesz mógł rozciągnąć na niewykorzystane miejsce na dysku pomiędzy blokami 105081164 a 242420857.Wewnatrz /dev/sda3 będziesz miał nadal /dev/sda5 oraz wolne, niesformatowane miejsce

/dev/sda3 to partycja rozszerzona a nie wolne miejsce!!! Całe miejsce na tej partycji zajmuje partycja logiczna /dev/sda5.

Poczytaj sobie gdzieś o partycjach dyskowych, bo bez podstaw nie dasz rady.

Okej, dopiero teraz zauważyłem. Nie przywykłem do widoku fdisk'a. A o partycjach już kiedyś czytałem wiele razy przy okazji instalacji systemów, choć może nie wnikliwie.

Tak czy siak, rezygnuję, dzięki za "pomoc"...

Tak czy siak, rezygnuję, dzięki za "pomoc"...

W tym przypadku tak będzie bezpieczniej. Jak będziesz miał możliwość zbackupowania danych to możesz kiedyś pokusić się o sformatowanie dysku od nowa. Uważam, że tak jak masz teraz jest OK (tzn.2 podstawowe Windows + rozszerzona i na niej partycje logiczne). Najważniejsze jest, żeby po utworzeniu partycji Windows cała resztę wolnego placu objąć partycją rozszerzoną. Wtedy nie będzie takich problemów jak teraz.