kmph Napisano Październik 8, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Październik 8, 2013 Witam i z góry przepraszam za głupie pytanie, ale jak dodać nowozainstalowany program do podglądu?Zainstalowałem wesnoth standardowym trybem (nie poprzez paczkę ściągniętą z wesnoth.org tylko przez (_menadżer_ → menedżer) ORT oprogramowania) i nie widzę go w podglądzie, ani pod zakładką "często używane" ani "wszystkie".Tak wiem, że mogę po prostu wpisać polecenie "wesnoth", ale posiadanie ikonki byłoby wygodne.Co ciekawe, emacs się już pojawił w podglądzie po zainstalowaniu. Nie wiem dlaczego jedno się pojawia a drugie nie?Z góry dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusko Napisano Październik 12, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2013 W GNOME3 możesz stworzyć plik .desktop z palca lub zainstalować program Alacarte i z jego pomocą tworzyć skróty - wnioskuję, że jest to G3 po zwrotach. Standardowo chyba nie ma Alacarte w systemie i musisz doinstalować z repo. Niestety ostatnio bawiłem się Alacarte w Fedorze 19 i coś tam miał problemy z tworzeniem skrótów (przyciski widmo, klikasz, a nic się nie dzieje). Gdyby zawiódł, sktóty możesz tworzyć wygodnie z palca, analogicznie jak tutaj. Wchodzisz do /home/twoja_nazwa_usera/.local/share/applications, tworzysz plik tekstowy o nazwie nazwa_programu.desktop. Otwierasz go np. gedit i dodajesz w nim wpis: [Desktop Entry] Type=Application Name=nazwa programu Icon=ścieżka do ikony (np. /home/user/ikona.jpg) Exec=ścieżka do pliku uruchamiającego (np. /home/user/start.sh) Terminal=false Categories=ewentualna kategoria programu, np. Games (niemniej GNOME3 nieco to już zarzuciło, i wszystko ląduje i tak w jednym worku) 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Październik 15, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2013 Alacarte nie działa jeszcze tak "do końca". Usuwanie z menu startowego działa dodbrze, gorzej z dodawaniem. Na razie zostaje wstawianie plików desktop do katalogu applications w /usr/share, albo .local/share w katalogu domowym. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kmph Napisano Październik 16, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 16, 2013 OK, dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Subaru Napisano Październik 20, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Październik 20, 2013 Przepraszam, że podepnę się z jedną sprawą, ale skoro jest już to rozpisane to nie ma sensu rozpisywać nowego tematu: Categories=ewentualna kategoria programu, np. Games (niemniej GNOME3 nieco to już zarzuciło, i wszystko ląduje i tak w jednym worku) Chciałbym zapytać czy to dotyczy również środowiska MATE i/lub Trinity bowiem z jakiegoś powodu WINE i wszystkie zainstalowane programy pod WINE lądują w kategorii "Inne", po za tym nie ma kategorii WINE w ogóle w menu MATE. Można w ten sposób jakoś to skorygować przynajmniej do pewnego stopnia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi