Jump to content

Kde 4.11.2 Przywiesza Się Przy Starcie

marek80
 Share

Recommended Posts

Witam

Czasami (zwykle co kilka logowań) KDE przywiesza mi się na starcie. Wygląda to tak, że niby wszystko się wyświetla, ale nic nie można uruchomić - ani ikon na pulpicie ani menu w panelu. Można tylko jeżdzić kursorem myszy po ekranie. Trwa to ok.15-20s, po czym wszystko staje się znów aktywne. Dysk w tym czasie nie pracuje.

Jeszcze jedna rzecz - jak system startuje normalnie to ikony na tacce systemowej pojawiają się od razu, a jak się przywiesza, to pojawia się jedna ikona, a po odwieszeniu pokazują się dopiero pozostale.

Czy ktoś wie o co może chodzić ?

pozdrawiam

Marek

Miałem tak w KDE używając go w F16-->F17. Nie mogłem znaleźć na to rozwiązania, więc stwierdziłem, że ten typ chyba po prostu tak ma :) Rozwiązanie to co prawda nie jest, ale przynajmniej wiesz, że nie jesteś jedyny ;) Widzę, że problem nadal pozostał.

Ja już próbuje się tego pozbyć od kilku dni i też nie mogę znaleźć rozwiązania :-) zapomniałem dodać, że mam Fedorę 19 x86_64.

Po takim chwilowym zawieszeniu przestają  też działać funkcje z menu "Zakończ" (wyloguj, zamknij itd).

Ja ten problem mam odkąd praktycznie istnieje linia 4.x i jakoś już się do tego w Fedorze do tego przyzwyczaiłem. Nie do końca jestem pewnien co to powoduje, ale wydaje mi się, że to tzw. semantic-desktop czyli nepomuk i pochodne. Wywaliłem to na Gentoo i problem nie występuje.