gal3rnik Napisano Listopad 3, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 3, 2013 FC19, Xfce4. kernel 3.11.6-200 Dostaję komunikat: Nie udało się uruchomić domyślnego emulatora terminala - błąd wejścia wyjścia. Nie bardzo wiem czego się czepić. /var/log/messagess nic nie pokazuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 3, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 3, 2013 Mhm... Wróżki przybywajcie! A kiedy dostajesz ten komunikat? Tak sam z siebie nagle się na Ciebie rzuca czy najpierw go jakoś drażnisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gal3rnik Napisano Listopad 3, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 3, 2013 Po dwukliku (_odrazu_ → od razu) ORT. Terminal wcale się nie otwiera, to samo jak w domyślnych (preferowanych programach ) zmienię z xfce4-terminal na xterminal. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 3, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 3, 2013 Zainstaluj np xterm i spróbuj z niego uruchomić xfce4-terminal - może pokażą się jakieś dodatkowe komunikaty błędu. Możesz też wcześniej spróbować przeinstalować terminal yum reinstall xfce4-terminal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gal3rnik Napisano Listopad 4, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 4, 2013 Pierwszym odruchem była reinstalacja xfce4-termina. Drugim było w preferowanych programach zmiana domyslnego terminala - zmieniłem na xterm, jednak efekt jest identyczny. Przy odpaleniu terminala wystakuje komunikat : Nie udało się uruchomić domyślnego emulatora terminala - błąd wejścia wyjścia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 4, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 4, 2013 A xterm uruchamiasz z menu? Spróbuj może wcisnąć Alt+F2 i wpisać xterm. Czy to oznacza, że nie masz w ogóle możliwości uruchomienia żadnego terminala w trybie graficznym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gal3rnik Napisano Listopad 4, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 4, 2013 dokładnie, w trybie graficznym, żadnego terminala. Xorg się rozsypał? Xfce4 się rozsypało? Poza problemem z terminalem, wszystko działa jak powinno. Rozwiązało się. kombinowałem coś z /lib64/libncourses.so.5 i miałem jakieś dziwne podlinkowanie powinno być : /lib64/libncourses.so.5 -> /lib64/libncourses.so.5.9 Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scorpion Napisano Listopad 5, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 5, 2013 yum install terminator Bóg konsoli. Wspaniała sprawa jeśli używasz więcej niż jedną sesję i nie chcesz mieć miliarda okien. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi