Darknek Napisano Listopad 11, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 11, 2013 Ma ktoś jakiś przepis jak przez domową sieć wifi połączyć Fedore z winxp. Troche po sieci szukałem, ale jakoś miernawo tłumaczone. Bo przegrywanie ze swojego lapka na lapka z xp plikow przez pendrive jest czasem męczące. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 11, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 11, 2013 Ale w czym problem? Jeśli masz sieć, masz ruter, to podłączasz Fedorę i do tej samej sieci Windows. Udostępniasz katalog na Windows, podłączasz się (ja robię to np. przez krusadera) i kopiujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gal3rnik Napisano Listopad 11, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 11, 2013 Tu było coś odnośnie łączenia się z Windows 7 - z Win Xp jest trochę prościej. http://forum.fedora.pl/topic/26339-brak-lan-fedora-19/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darknek Napisano Listopad 14, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 14, 2013 no ale wlaśnie jak się podłączyć. Używam GNOME więc wchodzę sobie w przegladarke->przeglądaj sieć->sieć windows i pojawia się komunikat Zamontowanie położenia nie jest możliwe Uzyskanie listy udziałów z serwera się nie powiodło i tu mój problem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 14, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 14, 2013 Ja wpisuje po prostu w Krusaderze w pasku na oknem z plikami: smb:/ /<nazwa_usera_na_windows>@<IP Windowsa>/<nazwa udziału na Windows> Po nazwie komputera z Windows to mi jakoś zawsze średnio działa dlatego wpisuje IP. Między slashami powyżej nie ma oczywiście spacji. Tutaj dodałem bo jak wpisuje dwa slashe to mi znika cała linia Nie wiem czemu, ale to jakiś ficzer IP Board chyba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darknek Napisano Listopad 14, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 14, 2013 No to kolejny problem Jako, że z Win nie mam do czynienia od lat w zasadzie i nigdy wczesniej nie bawiłem się w łączenie, to skąd mam wiedzieć jakie IP ma winda i gdzie znaleźć nazwe usera windy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gal3rnik Napisano Listopad 15, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2013 sprawdzanie ip start -> uruchom -> cmd -> ipconfig dodawanie nowego usera na mój komputer prawy przycisk myszy -> zarządzaj -> tam gdzieś będzie użytkownicy i grupy -> dodajesz usera + hasło. lub z poziomu panelu sterowania . sprawdzenie usera : może c:\document and settings i tam sprawdzasz jakie profile masz utworzone?? Jedna uwaga wg mnie lepiej mieć ustawione hasło użytkownika, jak nie masz to załóż nowego usera dedykowanego do tych połączeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 15, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2013 [...]skąd mam wiedzieć jakie IP ma winda i gdzie znaleźć nazwe usera windy?1. Możesz próbować po nazwie. To że mnie się nie udaje nie znaczy, że nie mam czegoś zwalonego. 2. Co do nazwy - jeśli share jest dostępny dla wszystkich, to być może użytkownik jest zbędny. Ja przyzwyczajam rodzinę do korzystania z minimum zabezpieczeń Poza tym jeśli chcesz się połączyć, to chyba musisz wiedzieć jako kto i gdzie się podłączasz? To jak rozmowa przez telefon - dzwoniąc do kogoś musisz wiedzieć na jaki numer i wypada się przedstawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darknek Napisano Listopad 15, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2013 No i dziękuję za fachową odpowiedź. Pięknie wszystko śmiga Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi