Skocz do zawartości

Nie Mogę Zainstalować F19 Na Komputerze Z Płytą Fs D2950

lipowiec

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Po awarii płyty głównej w komputerze żony przeprowadziłem jego gruntowną renowację.

Dla objaśnienia obecnej konfiguracji pomocne będą zdjęcia zawarte w katalogu 'Doc_Inst' na stronie https://www.dropbox.com/sh/jgaggysbc1hroyh/e2WCF7wwkN

Obecnie konfiguracja ta wygląda następująco: :

Płyta główna : Fujitsu-Siemens D2950-A11 GS 2, No 34433394,

Procesor: Intel Core 2 Duo E6550 (kompatybilny z płytą),

HDD : 80 GB, szczegóły w etykiecie urządzenia na zdjęciu ´HDD.jpg',

RAM: 1,5 GB DDR2, sprawdzony Mem-Testem,

Stacja DVD – dane na etykiecie : ´DVD.jpg´

W BIOSie mam : SATA AHCI Mode: Disabled, SATA Control Mode: Enhanced

Problem polega na tym, że nie jestem w stanie zainstalować Fedory.

W serwisie niewiele pomogli, z własnej inicjatywy zainstalowali WindowsXP, który funkcjonuje prawidłowo, ale z Fedorą nadal klapa.

Przy próbie instalacji ´Fedora-19-x86_64-netinst.iso' pokazały się komunikaty widoczne na zdjęciu ekranu monitora - plik ´F19_64.jpg´.

Do logów nie miałem dostępu, bo nie miały się gdzie zapisać (nie było linuxowej partycji), a system był zamrożony, nie dało się wprowadzić żadnego polecenia.

Plik instalacyjny miał sprawdzoną sumę kontrolną, wypalanie odbyło się z zastosowaniem weryfikacji na tym samym napędzie, z którego próbowałem później dokonać instalacji (przydał się ten WinXp).

Próba instalacji wersji 'Live' także skończyła się niepowodzeniem (´Fedora-Live-Desktop-i686-19-1.iso´), co można zobaczyć na zdjęciu ´F19Live.jpg´.

Z informacji zawartej w 'http://www.atlascom.bg/img/CATALOG/PRODUCTS/PDF_1354.pdf' wynika, że płyta powinna być zgodna z linuxowymi systemami.

Wersja BIOSu jest zgodna z ostatnią wersją, którą znalazłem na stronie producenta.

Próbowałem zasięgnąć porady u producenta płyty, ale niestety przekierowali zapytanie do filii w Polsce, skąd otrzymałem odpowiedź, którą cytuję poniżej :

Uprzejmie informuje, ze Fedora Core nie jest wspierana przez Fujitsu, w sprawie problemu z plyta glowna OEM prosze skontaktowac sie z dystrybutorem, ktory nawiaze kontakt z dzialem OEM Fujitsu.

Podejrzewam, że to raczej mało profesjonalne załatwienie problemu.

Mam nadzieję, że ktoś przekaże mi bardziej skuteczne rady.

Zacznijmy od podstaw. Sprawdziłeś sumę kontrolna ściągniętego obrazu? → http://wiki.fedora.pl/wiki/Poradnik#.C5.9Aci.C4.85gn.C4.85.C5.82em_obraz_ISO_i_co_dalej.3F

[EDIT]

Sorry, umknęło mi w natłoku informacji.

A co widać w tym pliku /run/initramfs/sosreport.txt? I co pokazuje journalctl?

Widać, że ładowany jest nouveau. Co to za karta grafiki? Może trzeba dodać jakieś "nouveau.modeset=0", "rdblacklist=nouveau" czy chociażby start w jakiejś niskiej rozdzielczości "vga=0x314" albo po prostu uruchom z "troubleshooting" w trybie podstawowym.

P.S.Fedora Core to już chyba nikt nie wspiera ;) Ostatnie wydanie to była chyba Fedora Core 6 :)

Dzięki za odpowiedź.

Raporty dotyczące nieudanych instalacji były niedostępne, system wisiał, nie dało się wpisać żadnego polecenia, żeby jakoś dobrać się do nich.

W każdym opisywanym wypadku instalacja padała na wstępnym etapie, zanim otworzyło się okno Anacondy z pytaniami dotyczącymi ustawień, partycji itp.

Karta graficzna : NVIDIA GeFORCE 7100 / NVIDIA nFORCE 630i

Próba instalacji w trybie Troubleshooting - Basic Graphic Mode też nie dała rezultatu – komunikaty wyświetlone na monitorze można zobaczyć na zdjęciu 'BasGrM.jpg ( w https://www.dropbox.com/sh/jgaggysbc1hroyh/e2WCF7wwkN ).

Próbowałem podziałać płytą ratunkową zawierającą różne narzędzia napisane w Linuxie.

Wiele z tych narzędzi też padało.

Płyta 'G-Parted 0.16.1-1' w podstawowym trybie również nie chciała „zaskoczyć”, ale w trybie „Failsafe mode” zadziałała bez zarzutu – w trybie graficznym można wykonywać operacje na partycjach, przeglądarka internetowa też chodzi. Jest również konsola, co umożliwiło mi wgląd w system plików i wypreparowanie katalogu /var/log.

Na zdjęciu 'FaisafeM.jpg' można podglądnąć opcje z którymi był uruchamiany program, a w katalogu 'log' są te pliki, których daty wskazywały na to, że zostały utworzone przy uruchamianiu.

Odnoszę wrażenie, że przy nieudanych instalacjach problem polegał na tym, iż z jakichś powodów nie były odnajdywane pliki, które powinny być na RAM-dysku.

Z Fedory korzystam już od lat, ale pierwszy raz napotkałem na takie przeboje.

Dzisiaj już jest późno, ale jeśli nic mądrzejszego się nie wymyśli, to może trzeba po prostu przepisać te wszystkie opcje z 'FailsafeM.jpg' przy rozruchu instalacji?

Dzięki za link, zaglądnąłem do niego, ale w pierwszym rzucie postanowiłem sprawdzić zastosowanie tych opcji, które można było odczytać z ekranu przy rozruchu G-Parted 0.16.1-1' w trybie „Failsafe mode”.

Zadziałało, instalacja ruszyła z kopyta, poszła gładko, a zainstalowana F19 startuje bez problemów.

Co ciekawe, nie trzeba przed wywołaniem F19 dodawać żadnych opcji tak, jak to musiałem zrobić przy starcie płyty instalacyjnej.

Sposób może mało dowcipny, bo ze skruchą przyznam, że nawet nie bardzo wiem, co niektóre opcje oznaczają, ale ważne, że zadziałało i z optymizmem patrzę na bliską perspektywę instalowania F20.

Początkowo podejrzewałem, że kłopoty mogły wynikać ze złej współpracy napędu DVD z płytą, ale teraz bez kłopotów czyta on zarówno muzykę jak i zdjęcia.

Gdyby komuś mogło się to przydać, to podaję tę litanię opcji, które wpisałem poniżej menu płyty instalacyjnej (oczywiście po klepnięciu 'e').

acpi=off irqpoll noapic noapm nodma nomce nolapic nosmp nomodeset vga=normal nosplash

A wracając do tej porady, którą otrzymałem z FS, to podziwiam, jak można było w jednym zdaniu zmieścić tyle nonsensów.