morales Napisano Grudzień 24, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 24, 2013 Witam. Po zaktualizowaniu Fedory do wersji 20 nie mogę sie połączyć z innymi komputerami (Windows) poprzez zdalny pulpit. W zalezności od programu albo pojawia się komunikat o braku mozliwości połączenia, albo mnie "wyrzuca"... Dzieje się to na etapie, gdy już widzę ekran logowania komputera docelowego - wpisuję login i hasło, i na tym się kończy... I tak jak napisałem, problem występuje po aktualizacji. Co jest grane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miszcz Napisano Grudzień 24, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 24, 2013 A co konkretnie używasz do łaczenia się z Win? Spróbuj może odpalić ten program w konsoli najlepiej trybie debug, lub verbose(-v) o ile takowy ma i zobacz co ci powie. Ewentualnie -strzelam- może to być problem z firewall- spróbuj go wyłączyć na chwilę i zobaczy czy pomoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morales Napisano Grudzień 24, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 24, 2013 A co konkretnie używasz do łaczenia się z Win? Spróbuj może odpalić ten program w konsoli najlepiej trybie debug, lub verbose(-v) o ile takowy ma i zobacz co ci powie. Ewentualnie -strzelam- może to być problem z firewall- spróbuj go wyłączyć na chwilę i zobaczy czy pomoże. Próbowałem X2Go, KRDC, Vinagre... Problem, chyba, nie leży po stronie samych programów - we wszystkich na raz, raczej problem by nie wystąpił. Firewall mam wyłączony. Sprawdzałem na dwóch komputerach z Fedorą po upgrade do 20 i jest to samo. Łączę sie po protokole RDP, czyżby tu była jakaś aktualizacja, która sprawia problem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miłosz Napisano Grudzień 24, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 24, 2013 Ja korzystam z Remmina i wszystko działa poprawnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Grudzień 24, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 24, 2013 Jak wpiszesz jako root w konsoli iptables -L to co się wyświetla? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morales Napisano Grudzień 29, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2013 Jak wpiszesz jako root w konsoli iptables -L to co się wyświetla? Chain INPUT (policy ACCEPT) target prot opt source destination Chain FORWARD (policy ACCEPT) target prot opt source destination Chain OUTPUT (policy ACCEPT) target prot opt source destination Sprawdziłem już wcześniej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morales Napisano Grudzień 29, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2013 Takie pytanie pomocnicze... Czy ktoś może potwierdzić, że uzywając jednego z wymienionych przeze mnie programów (X2Go, KRDC, Vinagre) i protokołu RDP na Fedorze 20 jest w stanie łączyć się ze zdalnym pulpitem? Może by mi to pomogło w szukaniu przyczyny... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gal3rnik Napisano Grudzień 29, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2013 yum install rdesktop i następnie: rdesktop 192.168.1.100 Trochę Twojego problemu nie rozumiem. Za połączenie z tej maszyny na której masz f20 odpowiedzialny jest jakiś klient rdp. Jeżeli przed aktualizacją się łączyłeś znaczy, że aktualizacja klietnów tych niedoinstalowała. Z drugiej strony, jeżeli chciałbyś się połączyć z tym komputerem na którym masz f20, najprościej zainstalować: yum install xrdp oraz otworzyć port na firewall, czyli : 3389 i aby połączyć się np. z windowsa używasz jakiegoś klienta np. pulpit zdalny lub polecenie mstsc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi