bimbarabam Napisano Luty 13, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Luty 13, 2014 Witam!Mam laptopa dell inspiron z fc19 i gnome 3. Problem mam taki, ze jak zresetuje komputer to jasność mi zawsze wraca do wartości maksymaklnej. Stwierdziłem, że wysteruje to ręcznie poprzez wywoływanie przy starce systemu: echo "1000" > /sys/class/backlight/intel_backlight/brightness Tylko w jaki plik mam wstawic ta czesc kodu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ba10 Napisano Luty 13, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Luty 13, 2014 Jak chcesz dodać by uruchamiało się ze startem systemu należy utworzyć jako root w /etc/init.d/ skryp, nazwijmy go skrypt.sh : #!/bin/bash ### BEGIN INIT INFO # Provides: skrypt # Required-Start: $all # Required-Stop: $all # Default-Start: 2 3 4 5 # Default-Stop: 0 1 6 # Short-Description: proba # Description: Enable service provided by daemon. ### END INIT INFO echo "1000" > /sys/class/backlight/intel_backlight/brightness Nadajemy prawa do wykonywania bedąc /etc/init.d/ : chmod +x skrypt.sh nastepnie dodajemy skrypt skrypt.sh do startu systemu : # chkconfig skrypt.sh on sprawdzmay czy dodało : # chkconfig skrypt.sh --list skrypt.sh 0:wyłączone 1:wyłączone 2:włączone 3:włączone 4:włączone 5:włączone 6:wyłączone i teraz przy uruchamianiu systemu powinien uruchamiać Tobie skrypt z echo. Druga metoda to można dodać skrypt do .bash_profile i będzie się uruchamiał przy logowaniu użytkownika dla którego to dodałeś, ale raczej polecałbym pierwszą z uruchomieniem przy starcie. Pewnie są jeszcze inne metody i ktoś o niech napisze Edytka Jeszcze, choć ja korzystam do testów, możesz swoje echo dopisać w pliku /etc/rc.d/rc.local i także będzie się uruchamiało przy starcie systemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 13, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Luty 13, 2014 Jeśli uruchamiamy "po staremu" a nie stosując systemd, to prościej jest polecenie wpisać do pliku /etc/rc.d/rc.local. Jeśli pliku nie ma, to trzeba go założyć (jako root) i nadać mu uprawnienia do wykonywania np. 755. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi