marcin479 Napisano Luty 20, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Luty 20, 2014 Witam Jestem tu nowy lecz z Linuxem mam do czynienia od 7 lat, najpierw Mandriva potem Mageia a w między czasie przewinęło się Ubuntu, Kubuntu, Mint itp. Chciałem teraz zacząć zabawę z Fedorą lecz nie mogę jej zainstalować na laptopie Asus F70sl, na komputerze stacjonarnym jest OK. Instalacja obrazu DVD kończy się po wybraniu opcji zainstaluj, pojawia się szary ekran i w górnym rogu miga biała kreseczka, a obraz Live kończy się w tym samym miejscu tylko pojawia się jeszcze (0.000000 ) tsc: Fast TSC calibration failed. Nadmienię jeszcze iż próbowałem po porażce z Fedorą spróbować postawić Mageie 4, Ubuntu 12 i też te same efekty ale Mageia 3, Rosa,Windows7 instalują się bez problemu. Pozdrawiam Marcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ba10 Napisano Luty 21, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Luty 21, 2014 W czeluściach internetu piszą żeby dodać do opcji bootowania dodatkową opcje. Przy ekranie fedora 20 naciśnij TAB i po spacji dopisz : clocksource=acpi_pm może pojawić się błąd, o którym pisałeś, ale po kilku chwilach powinna ruszyć instalacja. Niestety nie mam możliwości sprawdzić czy to działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin479 Napisano Luty 21, 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 21, 2014 Dzięki ba10 za próbę pomocy, ale to nic nie zmieniło. Też pojawia się ten błąd, zostawiłem tak na dobre 30 min i nic to nie dało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 21, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Luty 21, 2014 Może jakieś problemy z grafiką? Próbowałeś uruchamiać z Live wybierając opcję "Troubleshooting"→"Start Fedora Live in basic graphic mode"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin479 Napisano Luty 22, 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 22, 2014 Dzięki WalDo ale niestety efekt taki sam jak powyżej. Zastanawiam się czy to nie będzie jakiś problem z moim lapkiem, tylko czemu instaluje niektóre dystrybucje a niektórych nie. Dziś zainstalowałem Fedorę z tej płyty na laptopie syna i poszło baz żadnych problemów tak jak na stacjonarnym Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Subaru Napisano Luty 23, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Luty 23, 2014 Może to zabrzmieć głupio, ale plotki głoszą, że to czasami pomaga. Spróbuj proszę nagrać płytę jeszcze raz, lub na krążek innej firmy (polecam "RW" wielokrotnego zapisu co by nie marnować tyle tych płyt). Ewentualnie może inny program do nagrywania, takie rzeczy też mi się zdarzały, że jeden program nagrał źle a inny dał radę poprawnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin479 Napisano Luty 25, 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 25, 2014 Subaru próbowałem już wielu opcji z tej płyty zainstalowałem Fedorę na kompie stacjonarnym i na lapku syna: żadnych problemów nie było. Próbowałem też z pena lecz tylko na moim laptopie wyskakuje ten błąd. Wczoraj nagrałem obraz w Brasero i jest to samo . Jeszcze jutro spróbuję jakieś inne płyty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi