morales Napisano Kwiecień 9, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2014 Witam. Chciałbym ustawić prawa dostępu do katalogów na podłączonym dysku z systemem plików ntfs... Czy jest taka możliwość? Znalazłem informacje, że pomogłyby odpowiednie wpisy w pliku fstab (ustawienie uid oraz umask). Ale dotyczy to tylko plików nowo tworzonych... (chyba, że sie mylę...?) A co z plikami już istniejącymi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 9, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2014 Do istniejących też. [EDIT] A swoja drogą to jakoś dziwnie masz, bo u mnie wystarczy, że podam typ ntfs-3g w /etc/fstab i wszystko mam rwx dla właściciela, grupy i pozostałych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morales Napisano Kwiecień 9, 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2014 Do istniejących też. [EDIT] A swoja drogą to jakoś dziwnie masz, bo u mnie wystarczy, że podam typ ntfs-3g w /etc/fstab i wszystko mam rwx dla właściciela, grupy i pozostałych Zgadza się, ja też mam pełne prawa dla wszystkich. Chodziło mi o to, żeby je właśnie ograniczyć... Ale jeśli odpowiednie wpisy w fstab dotyczą również plików już istniejących, to rozwiązuje mój problem. Dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gal3rnik Napisano Kwiecień 10, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 10, 2014 może o coś takiego Ci chodzi w fstab: ? //comontowac /mnt/gdzie_montowac cifs gid=ttss,uid=root,credentials=/etc/samba/.creds_ds,file_mode=0775,dir_mode=0775 0 0 cat /etc/samba/.cred_ds username=jakis_userpassword=jakies_haslodom=jakas_domena fakt że jest to montowanie zasobów samby, ale może coś pomoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrew Napisano Kwiecień 10, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 10, 2014 Zgadza się, ja też mam pełne prawa dla wszystkich. Chodziło mi o to, żeby je właśnie ograniczyć... Ale jeśli odpowiednie wpisy w fstab dotyczą również plików już istniejących, to rozwiązuje mój problem. Dziękuję. Przeczytaj: https://wiki.archlinux.org/index.php/NTFS-3G Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morales Napisano Kwiecień 10, 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 10, 2014 Zrobiłem wpis w fstab następującej treści: /dev/sdb1 /mnt/dysk_f ntfs-3g uid=1000,umask=0077,auto 0 0 I działa tak jak chciałem, czyli tylko ja mam dostęp do podmontowanego dysku. Dziękuję wszystkim, bardzo ciekawy link od andrew... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi