Skocz do zawartości

Durne Pytanie Dot. Firewalla - Czy Trzeba Konfigurować Po Zainstalowaniu Systemu?

???

Rekomendowane odpowiedzi

Wybaczcie za moją durnotę...

Ale tak: programu antywirusowego, z tego co czytałem, raczej nie trzeba na linuksie posiadać. A co z firewallem? Na windowsie jest "Zapora ogniowa systemu WIndows", czy na Fedorze też jest coś takiego preinstalowane? czy trzeba instalować osobno i jakoś uruchomić, żeby móc bezpiecznie podłączyć fedorę do Liveboxa? czy jest to w ogóle zbędne tudzież niepotrzebne?

Odpowiedzi na nie wszystkie powyższe pytania zdołałem się doczytać, a szukałem. Udało mi się znaleźć tylko co następuje: a) na linuxach w ogóle jest jakiś program iptables w tym celu, ale jego obsługa jest nietrywialna i wymaga daleko większej wiedzy niż moja B)w programach znalazłem program "Zapora ogniowa", ale nie wiem, czy muszę go jakoś sam konfigurować, czy jest to już zrobione "odgórnie"? Gdyż z faktu istnienia tego programu można wnosić, że jednak postawienie firewalla jest wymagane, zgadza się?

Z góry dzięki za objaśnienie tematu (w szczególności za odpowiedź na to pytanie tłustym drukiem ;P)

Zawsze musisz/powinieneś konfigurować, bo musisz/powinieneś dostosować do swoich potrzeb.

Domyślnie system masz jako tako zabezpieczony, ale zawsze dobrze poczytać i sprawdzić co można ulepszyć.

Problem z firewallem w Fedorze jest taki, że od jakiegoś czasu domyślnie stosowany jest firewalld i jego konfiguracja różni się istotnie od wcześniejszej iptables. firewalld umożliwia między innymi dynamiczne, bez konieczności wyłączania firewalla przełączanie pomiędzy prekonfigurowanymi strefami podobnie jak to ma miejsce w Windows (publiczny, domowy, w firmie...).

Osobiście nie potrafię się przyzwyczaić do firewalld i nadal ustawiam sobie ręcznie iptables, ale to dlatego, że korzystam z Fedory w zasadzie wyłącznie w domu, na starym blaszaku. Do użycia na laptopie lepiej/wygodniej jest ogarnąć firewalld.

No i chyba, żeby nie komplikować sobie życia, dobrze jest wyłączyć i zablokować protokół IPv6 i zostawić tylko stary IPv4.