Skocz do zawartości

Mało Miejsca W /

loloo

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki problem, że ostatnio ciągle pokazuje mi, że mam mało miejsca w /. Cały czas miałem przypisane 10GB i mi wystarczało a ostatnio zaczął mi się pojawiać komunikat o tym, że mam tam mało miejsca. Próbowałem czyścić system programem BleachBit ale dużo nie pomogło z 20MB wolnego skoczyło na 86MB.

Mam taki problem, że ostatnio ciągle pokazuje mi, że mam mało miejsca w /.

Prawdopodobnie sporo miejsca zajmuje Ci /var/log a jeszcze więcej /var/cache/yum. Nic na to nie poradzisz - te katalogi odradzają się jak feniks z popiołów :)

du -sh /var/log
du -sh /var/cache/yum
U mnie łącznie grubo ponad 1,5GB.

Jeśli nie chcesz lub nie możesz skorzystać z tego co napisał wyżej Hejolinek, a masz miejsce na jakiejkolwiek innej partycji w systemie, to możesz przenieść cache yuma do innego katalogu.

Jak to zrobić?

Cache yuma możesz spokojnie usunąć:

rm -rf /var/cache/yum
W innym katalogu, na innej partycji np. /inna robimy strukturę katalogów:

mkdir -p /inna/var/cache/yum
Edytujemy /etc/yum.conf zmieniając linię:

cachedir=/var/cache/yum/$basearch/$releasever
na

cachedir=/inna/var/cache/yum/$basearch/$releasever
Od tej pory masz te kilkaset MB wolnej przestrzeni na /var.

[EDIT]

Poza tym możesz próbować linkowania symbolicznego katalogów do katalogów na innej partycji, ale jeśli masz włączony SElinux, to mogą wystąpić problemy. Z tego co wiem nawet po wykonaniu relabel.

/var/cache/yum mam 572kB jest to spowodowane tym, że ten BleachBit wyczyścił cache yuma a, że nie używałem yuma to się nie zdążył od nowa zapchać.

Z tym nieczytelnym chodzi o to, że jak dam w nautilusie  w / właściwości to pokazuje:

całkowite miejsce 10,2GB

Wykorzystane 9,5GB (kolor niebieski)

wolna przestrzeń 119,0MB (kolor biały)

więc jakby brakuje ok. 0,5 GB

Obok jest wykres na którym jest jeszcze trzeci kolor szary.

33kg3f5.jpg

Z tym dowiązaniem /var/log to jak to zrobić?

Muszę skopiować zawartość /var/log np. na /home/xxx/log

i wtedy dać polecenie:

ls -s  /home/xxx/log /var/log

Co oznacza ten szary obszar na wykresie to nie wiem i nie mam pomysłu. Jakieś dane systemowe niedostępne dla użytkownika? Wg mnie to mniej niż 1GB. Wychodzi ok. 5-6% (10,2-(9,5+0,1)=0,6) i to jest standard na partycji, ale mogę się mylić.

Polecenie na pewno nie "ls -s" tylko "ln -s".

Co do /var/log to przesuń dane z /var/log do /home/xxx/log. W ostateczności możesz je nawet skasować, ale stare logi czasem się przydają.

Przede wszystkim rób całą operację albo z livecd albo w trybie jednoużytkownikowym (init s).

mv /var/log/* /home/xxx/log
rmdir /var/log
ln -s /home/xxx/log /var/log
ls -l /var/log #powinno pokazać /var/log -> /home/xxx/log
ls -l /home/xxx/log # powinno pokazać całą zawartość przesuniętą z /var/log

Ja mam inną radę bo dokładnie kiedyś walczyłem z tym samym problemem. Dawałem 10 GB na /root i wiecznie brakowało miejsca, dałem 12 GB przy kolejnej instalacji bo myślałem, że wystarczy i znów za jakiś czas był ten sam problem.

Więc nawet po przeniesieniu logów na inną partycję i tak za chwilę będziesz walczyć z uciekającym miejscem. Moja rada- przenieś, więcej niż /var/log lub przeinstaluj system z większym root.

@WalDo

Udało się, przeniosło. Dzięki za pomoc

@Miszcz

Zdaje sobie sprawę z tego, że to rozwiązanie krótkoterminowe ale mam w najbliższych planach reinstalacje systemu tylko nie teraz. 

@gal3rnik

/home zrobiłem na osobnej partycji 15GB miała. A obecnie jakieś 4GB jest wolne.