molek1 Napisano Maj 7, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Maj 7, 2014 Mam następujący problem - dwa łącza internetowe - DSL + jakiś lokalny provider. Dodatkowe łącze ma być przede wszystkim redundentne, ale jeśli była by możliwośc to wolał bym dzielić ruch na te dwa łącza. No i teraz pytanie czy są jakieś gotowe rozwiązania do podziału ruchu, tudzież do przełączania ruchu na zapasowe łącze w przypadku awarii łącza głównego. Sam zastanawiałem się nad cyklicznie uruchamianym skryptem, który będę pingował łącze główne i w razie awarii zmieni gateway na łącze zapasowe, nie wiem tylko jak bez rozłączania zapasowego łącza, sprawdzić czy łącze główne ruszyło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miszcz Napisano Maj 7, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Maj 7, 2014 W googlu wpisz sobie linux load balancing, lub linux traffic control i dostaniesz kupe materiałów jak rozłożyć ruch. Co do skryptu i sprawdzania czy ruszyło łącze to możesz pingować coś w sieci poprzez dany interfejs: ping -I <nazwa interfejsu> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
molek1 Napisano Maj 15, 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 15, 2014 Musiałem chwilową przerwę zrobić, ale do tematu wróciłem wczoraj i od wczoraj się z tym borykam... Mam 3 karty sieciowe, pingi wychodzą przez każdą z nich. Na kartach od WANów wychodzą pingi do bram siesiowych, lecz tylko przez jedną z kart mogę póścić pingi na zewnątrz (do internetu). Co mogę zrobić by obydwa łącza były aktywne w tym samym czasie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miszcz Napisano Maj 15, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Maj 15, 2014 Pogrzebałem trochę za ciebie i znalazłem całkiem ciekawą opcję- bonding. Na routerach to normalka, ale, że jest dostępna na Linuchu to jestem zaskoczony. Możesz z dwóch lub więcej interfejsów zrobić jeden dzięki czemu- rozdzielasz ruch między nimi, zwiększasz całkowitą przepustowość, zachowujesz redundantność łącza (jak ci jedno padnie drugie ciągle będzie działać jak gdyby nic się nie stało). https://access.redhat.com/site/documentation/en-US/Red_Hat_Enterprise_Linux/6/html/Deployment_Guide/s2-networkscripts-interfaces-chan.html https://access.redhat.com/site/documentation/en-US/Red_Hat_Enterprise_Linux/6/html/Deployment_Guide/sec-Using_Channel_Bonding.html http://www.linux-corner.info/bonding.html http://www.tecmint.com/ethernet-channel-bonding-aka-nic-teaming-on-linux-systems/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
molek1 Napisano Maj 16, 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 16, 2014 Dzięki wielkie za pomoc, lecz po przeczytaniu treści z pod linków pojawiło mi się kolejne wątpliwości - jak rozumiem nie muszę żadnych pakietów doinstalowywać, tylko utworzyć pliki konfiguracyjne? Drugi problem to co zrobić ze obecną konfiguracją interface'ów sieciowych - w tych plikach jest IP, maska, gateway itp. a według opisów mam je zastąpić jedynie danymi o bondingu? Czy nie jest to tak że skoro jedynie wirtualny interface będzie miał nadane ip to jedyne co uzyskam to redundancja karty sieciowej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miłosz Napisano Maj 25, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Maj 25, 2014 Pogrzebałem trochę za ciebie i znalazłem całkiem ciekawą opcję- bonding. Na routerach to normalka, ale, że jest dostępna na Linuchu to jestem zaskoczony. Możesz z dwóch lub więcej interfejsów zrobić jeden dzięki czemu- rozdzielasz ruch między nimi, zwiększasz całkowitą przepustowość, zachowujesz redundantność łącza (jak ci jedno padnie drugie ciągle będzie działać jak gdyby nic się nie stało).Na linuxie też normalka.. ale.. Co ma ten bonding dać? Po co on tam? Dasz sobie ręke i noge uciąć, że jak zrobi bonding, to będzie mieć redundancje i będzie mógł rozdzielać ruch? I w ogóle wszystko będzie fajnie? Czasem będziesz bez ręki i nogi, a potem na rentke trzeba będzie iść.. Dzięki wielkie za pomoc, lecz po przeczytaniu treści z pod linków pojawiło mi się kolejne wątpliwościNic dziwnego skoro kolega wyżej tak namieszał. - jak rozumiem nie muszę żadnych pakietów doinstalowywać, tylko utworzyć pliki konfiguracyjne? Drugi problem to co zrobić ze obecną konfiguracją interface'ów sieciowych - w tych plikach jest IP, maska, gateway itp. a według opisów mam je zastąpić jedynie danymi o bondingu? Czy nie jest to tak że skoro jedynie wirtualny interface będzie miał nadane ip to jedyne co uzyskam to redundancja karty sieciowej? Usiądź na chwile i zastanów się co z tymi łączami chcesz zrobić. Po co to wszystko i do czego. Bo być może szkoda Twojego czasu na grzebanie w tym. Pakiety wychodzą Ci tylko jedną bramą, bo może być tylko jedna domyślna bramka. Jeśli chcesz mieć dwie "domyślne", to dla każdego łącza powinieneś zbudować oddzielne tablice routingu w systemie. No i pozostaje kwestia co zrobić z ruchem od strony lanu. Możesz kierować pakiety na jedną bądź drugą tablice. Ale tu już jest rzeźba i spore pole do popisu. Po przeanalizowaniu tego co chcesz zrobić, może prościej będzie kupić gotowe urządzenie np coś z Drayteka, którym łatwo będziesz zarządzać dwoma wanami, w różnych konfiguracjach. Używałem u jednego klienta i działa świetnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miszcz Napisano Maj 26, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Maj 26, 2014 Nie wiem ziomek, może potrzebujesz okularów, albo nauczyć się czytać ze zrozumieniem, żeby zauważyć, że to co napisałem wyżej to sugestia? Bonding na tryb active-backup, który można spróbować wykorzystać do tego rozwiązania co on potrzebuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Maj 26, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Maj 26, 2014 Nie wiem ziomek, może potrzebujesz okularów, albo nauczyć się czytać ze zrozumieniem, żeby zauważyć, że to co napisałem wyżej to sugestia? Bonding na tryb active-backup, który można spróbować wykorzystać do tego rozwiązania co on potrzebuje. Trochę szacunku dla innego użytkownika forum. W przypadku dwóch lub więcej łącz od różnych dostawców. nie ma żadnej możliwości zastosowania bondingu, tylko routing. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sofcik Napisano Czerwiec 12, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 12, 2014 Trochę szacunku dla innego użytkownika forum. W przypadku dwóch lub więcej łącz od różnych dostawców. nie ma żadnej możliwości zastosowania bondingu, tylko routing. Może nie tyle routing co odpowiednie technologie - albo HSRP/VRRP albo BGP. W przypadku wypychania ruchu jednym łączem a odbierania innym dochodzi jeszcze temat asymetrycznego routingu. Moim zdaniem te 2/3 łącza warto podłączyć do jakiegoś sensownego routera albo dwóch/trzech (najlepiej z jakimś małym prostym firewallem) i albo: 1. Załatwić sobie sesję BGP (ale tu trzeba też wystąpić o adresację) 2. Zrobić kilka gatewayów dla różnych podsieci (odciąży to łącza, da w miarę niezłą kontrolę - QoS, iptables itp.) 3. Skonfigurować jedno łącze jako główne a pozostałe jako backup 4. Połączyć punkty 2 i 3 mając jednocześnie failover i loadbalancing. i pod ŻADNYM pozorem NIE UŻYWAĆ do tego bondingu - bonding jest dobry w LAN w warstwie 2 (czyli przy podłączaniu do switcha a nie do routera) a nie przy łączach internetowych (warstwa 3/4). -- Piotrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi