Skocz do zawartości

Kde - Po Zalogowaniu Pulpit Sie Nie Ładuje Poprawnie Problem Z Xkbcomp - > Czarny Ekran

webon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Kernel 3.14.4-200.fc20.x86_64,

Po dzisiejszej aktualizacji plasma z kde sie nie uruchamia poprawnie, w sumie brak błędów .

Zainstalowałem lxde i z niego widze kolejne błędy KDE, kdeinit4: Communication error with launcher. Exiting!
klauncher: error while loading shared libraries: /lib64/libkdeinit4_klauncher.so: invalid ELF header

yum pokazuje np /sbin/ldconfig: /lib64/libkgetcore.so.4.12.4 nie jest plikiem ELF - ma złe bajty magiczne na początku.

Nie mogę się zalogować poza kde do konsoli. Po przejśćiu CTRL+ALT+F2 po wprowadzeniu loginu nic sie nie dzieje.

Mogę za to w trybie bezpiecznym wejść z kdm i uruchomic konsole a z niej ff z którego piszę :)

Znalazłem w logach poniższe błędy -> xkbcomp

....

Loading extension GLX
(II) [KMS] Kernel modesetting enabled.
The XKEYBOARD keymap compiler (xkbcomp) reports:
> Warning:          Type "ONE_LEVEL" has 1 levels, but <RALT> has 2 symbols
>                   Ignoring extra symbols
Errors from xkbcomp are not fatal to the X server
The XKEYBOARD keymap compiler (xkbcomp) reports:
> Warning:          Compat map for group 2 redefined
>                   Using new definition
> Warning:          Compat map for group 3 redefined
> Warning:          Compat map for group 4 redefined
Errors from xkbcomp are not fatal to the X server

Sprawdziłem większość plików w /var/log ale nie widze tam błędów. Możę miał ktoś podobny problem?

Edytowane przez webon

Dzięki zrobiłem reinstalacje większości pakietów, rebuilda bazy rpm

Szkoda że nie ma yum groupreinstall kde, padło wiele plików lib*

Komunikaty o wadliwych plikach mam przy reinstalacji przez yuma, prelink podał tez kilka wadliwych plików.

Po reinstalacji kde działa ale nadal pewnie jest kilka plików które nie zostały ponownie zainstalowane.

Jak dostać listę wadliwych plików z invalid ELF header?

Jak dostać listę wadliwych plików z invalid ELF header?

Ja bym spróbował coś pokombinować z poleceniem readelf -h. Zrobić pętlę po wszystkich plikach *.so i *.so.\d z numerkami. Alabo po wszystkich plikach w /usr/lib, /usr/lib64 i w podkatalogach (z wyłączeniem linków).
  • Upvote 1

Sprawdziłem większość plików w /var/log ale nie widze tam błędów. Możę miał ktoś podobny problem?

Ja tak miałem z powodu badblocków na dysku- niedługo po tym (jakieś +/- pół roku) padł. Tymczasowo rozwiązaniem była faktycznie reinstalacja  pakietów.

Jeżeli dalej masz wadliwe biblioteki możesz zrobić reinstall wszystki pakietów w systemie: yum reinstall \*

Aczkolwiek trochę ryzykowne jak masz faktycznie dysk walnięty- podsprawdzaj sobie SMARTY i inne.  

• Upvote 1

Ja tak miałem z powodu badblocków na dysku- niedługo po tym (jakieś +/- pół roku) padł. Tymczasowo rozwiązaniem była faktycznie reinstalacja  pakietów.

Jeżeli dalej masz wadliwe biblioteki możesz zrobić reinstall wszystki pakietów w systemie: yum reinstall \*

Aczkolwiek trochę ryzykowne jak masz faktycznie dysk walnięty- podsprawdzaj sobie SMARTY i inne.

Dzięki za pomoc,

Sprawdzałem dysk, zrobiłem testy i wszystko jest ok,

Testowałem readelf -h ale znacznie prościej jest yumem wszystko przeinstalować.

Zastanawia mnie tylko powód tej awari być może brakło energii w sieci bo nie mam upsa.

Jednak na 100% nie zrobiło się to podczas aktualizacji pakietów.