Skocz do zawartości

Luks - Problem Z Dyskiem Zewnętrznym.

wikrap1

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj problem następujący:

Postawiłem fedorę, automatyczne ustawienie, na LVM z szyfrowaniem.

Podpinam dysk do drugiego kompa z fedorą celem przegrania danych. Otwieram w Thunarze, podaję hasło do partycji i..

Odblokowane urządzenie nie posiada rozpoznawalnego systemu plików.

Próbuję jeszcze raz i..

Error unlocking /dev/sdc2: Command-line `cryptsetup luksOpen "/dev/sdc2" "blablabla" ' exited with non-zero exit status 5: Urządzenie luks-blablabla już istnieje.

To drugie nie jest problemem, bo można wyczyścić ręcznie mapowanie, albo zrestartować, ale pierwszy problem.. no mam problem :P

W swojej błyskotliwości nie zauważyłem, że mimo komunikatu o błędach dysk się jednak montuje poprawnie :o
Temat do zamknięcia.

A czemu LVM? Jako świerzak - jeżeli mi tak zasugerowali, to tak wziąłem, nieświadom późniejszych implikacji tego wyboru :P Pytanie czemu LVM jest domyślną konfiguracją.
Ale póki co nie dało mi się to jakoś bardzo we znaki. Na szczęście nie chcę przenieść partycji, tylko dane. Ale i na partycję są sposoby.

Ogólnie wciąż nie rozumiem dlaczego mając jeden dysk ktokolwiek korzysta z LVM. Gdzie sens, gdzie zysk, gdzie logika? Same kłopoty.

Choćby po to, żeby w razie konieczności dodać kolejny dysk i bezporoblemowo rozszerzyć istniejącą przestrzeń/partycje. LVM to przyszłość.

Choćby po to, żeby w razie konieczności dodać kolejny dysk i bezporoblemowo rozszerzyć istniejącą przestrzeń/partycje. LVM to przyszłość.

Myślę o zastosowaniach domowych. W firmach to co innego.

Większość domowych użytkowników ma zazwyczaj jeden dysk. Takie przynajmniej są moje doświadczenia wśród znajomych. W sumie LVM próbowałem tylko raz próbując połączyć jakieś 80 i 120 GB dyski w jeden większy. Po paru tygodniach wyszło mi na to, że produkuje się tylko więcej ciepła kosztem zwiększonego poboru energii i lepiej dokupić 500GB a potem to 500 wymieniłem na 1TB.

W sumie racja, wszystko zależy od potrzeb i sprzętu, ale nie powiedziałbym, że LVM to tylko dla firm. U mnie na stacjonarce sprawuje się świetnie. Na wirtualach jeszcze lepiej :)

Długo miałem sceptyczne nastawienie do LVM, ale jak poznałem możliwości to stosuje gdzie się tylko da. :)

Waldo,

do pewnego momentu używałem LVMów na jednym dysku na moim laptopie, aby móc w razie potrzeby zmienić rozmiary FSów (rootfs kontra /var czy /home).

Jednak po pewnym okresie doszedłem do sporej wprawy w szacowaniu miejsca i przestałem już stosować LVMy.

Na dzień dzisiejszy, jedynie przy robieniu updatu systemu można by było o tym pomyśleć, aby robić snapshot z opdpowiednim pluginem do yuma. Ale who cares? Jesteśmy dosœiadczonymi adminami i sobie damy radę :))