Skocz do zawartości

Dziwne Zachowanie Fedory

dexorik

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 weeks later...

Jedna drobna korekta z mojej strony:

Zamknięte sterowniki AMD (Catalyst) nie działają pod Fedorą 20 (zakładam, że o tej wersji mówimy).

Działają, wystarczy zainstalować Kernel 3.13.10-200 i będzie śmigać.

Na nowszych niestety nie ma mowy, chyba że jest jakiś sposób.

Nie rozumiem czemu AMD odrzuciło Fedorę...

A ja zapytam nieco przewrotnie, wybaczcie mi proszę, ale sterowniki właśnościowe do mojej ATi ze stacjonarki wpadły do Legacy w 2009 i na tym się skończyło :-) Nie mam zatem zbyt dużego doświadczenia w tej materii, nie wiem tym bardziej więc, jak dziś wygląda ich support (ale strzelam w ciemno, że drivery działają OK, jeśli łaskawie zdarzy im się zadziałać po instalacji).

Co jest zatem w Fedorze takiego, że własnościówki nie odpalą - tradycyjnie wystarczy trzymać się w ramach określonego kernela i spółki po czym działają, czy clue kwestii driverów zamkniętych leży głębiej?

• 4 weeks later...

Z tego co się dowiedziałem tu na forum sprawa obija się o to co zwykle.

Fedora jest bardzo do przodu z paczkami typu Kernel (ew. inne distro są do tyłu, interpretacja dowolna).

Przez co w momencie kiedy wszyscy siedzą grzecznie powiedzmy na Kernelu 3.11 to Fedora ma już 3.15 jeśli nie dalej.

Wystarczy, żeby - na przykładzie AMD - w Kernelu 3.14 coś istotnego się zmieniło i już się paczki od AMD gubią w sprawie.

AMD jak każda inna firma w takiej sytuacji postąpi w ten sam sposób - niestety - czyli skoro 99% distro jest na Kernelu 3.11 i działa to co ich to obchodzi, że na jednej Fedorze na Kernelu 3.14 nie działa?
Nie będą strzelać z armaty do muchy i robić nadgodzin pracownikom by naprawili paczki dla JEDNEJ dystrybucji Linuksa, którego i tak już używa dużo mniej ludzi niż *tego* systemu.

To tak jakby na 10000 użytkowników jakiejś gry, jednemu nie spodobało się menu główne i oczekiwało, że twórcy gry zmienią to bo on jeden sobie tego życzy.