karolg12345 Napisano Wrzesień 17, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 17, 2014 Witam, mam problem z GRUB gdyż nie widzi on windows'a 7 po wpisaniu komendy sudo grub2-mkconfig -o /boot/grub2/grub.cfg wyskakuje mi taka lista: "Generating grub.cfg ... Found linux image: /boot/vmlinuz-3.15.10-201.fc20.x86_64 Found initrd image: /boot/initramfs-3.15.10-201.fc20.x86_64.img Found linux image: /boot/vmlinuz-3.11.10-301.fc20.x86_64 Found initrd image: /boot/initramfs-3.11.10-301.fc20.x86_64.img Found linux image: /boot/vmlinuz-0-rescue-a4d974b44b1d4dca8497994054632cb0 Found initrd image: /boot/initramfs-0-rescue-a4d974b44b1d4dca8497994054632cb0.img done" W GParted niby widzi partycje z windą nawet podaje, że tablica partycji to msdos ale nic mi to nie daje. Używam Linux Fedora 20 (od paru dni i rozwiązania nie udało mi się znaleźć) oraz Windows 7. Pozdrawiam i z góry dziękuje za wszelką pomoc :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 17, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 17, 2014 A Windows 7 był poprawnie zamknięty? Startuje bez problemów? Partycja MSDOS to raczej niezbyt dobrze, bo powinno być NTFS. MSDOS może oznaczać, że już nie masz Windows a przynajmniej boot sectora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karolg12345 Napisano Wrzesień 17, 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 17, 2014 Nie pamietam czy byl poprawnie zamkniety z winda mam ciagle problemy dlatego chce system w miare trwaly bo windowsa to tylko do gier uzywam w zasadzie ale mam ogolem jakies 300gb roznych rzeczy na nim ktorych nie chce stracic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 17, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 17, 2014 Jeśli system Windows nie był poprawnie zamknięty, to może to być przyczyną Twoich problemów. Uruchom Windows, ew. napraw i jeszcze raz sprawdź czy grub2-mkconfig zobaczy Win. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karolg12345 Napisano Wrzesień 17, 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 17, 2014 Właśnie o to mi chodzi - jak mogę go uruchomić skoro nie przez GRUB-a? Jestem zielony takich rzeczach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 18, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 18, 2014 Np. z płyty ratunkowej lub instalacyjnej Windows. Przywracasz sektory rozruchowe takie jak lubi Windows, poprawiasz/naprawiasz a potem odzyskujesz GRUB zgodnie z procedurą opisaną na naszej wiki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karolg12345 Napisano Wrzesień 26, 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 26, 2014 Znalazłem płytę z Windą ale mam problem mój napęd nowy nie jest i jej nie odczytuje (Linuxa z pendrive live instalowałem) czy da się to inaczej rozwiązać (poza GRUB-em)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 26, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 26, 2014 Kilka pomysłów: 1.Znajdź kogoś, u kogo płyta da się odczytać, zgraj do obrazu ISO. 2.Poszukaj czy gdzieś na stronach MS nie ma obrazu trial Windows. Wiem, że można było ściągnąć W8 i W8.1 preview w wersji 90-dniowej. Może jest już gdzieś obraz w9? Powinny wystarczyć do naprawy. 3.Nie mogę powiedzieć, bo nie propagujemy treści nielegalnych, ale pewnie wiesz o czym myślę Nagraj obraz na pendrive. Z Linuksem poszło, to i instalator Windows powinien wystartować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Subaru Napisano Październik 1, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Październik 1, 2014 Gdzieś chulały po internecie metody zrobienia instalatora Windows na Pendrive (czyli tak jakby był na płycie) z tym, że to jest trochę koślawe, bowiem "TA" firma nie wspiera tego oficjalnie. Najlepiej to pozbądź się Windowsa i zostań na samym Linuksie Taki żarcik~ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi