slabypingwin Napisano Luty 3, 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 3, 2015 No więc Waldo - mam 2 sprzęty ; blaszak kupiony na początku 2008 r który ma grafikę ; NVIDIA GEFORCE 8600 GT i na nim teraz stoi fedora 21 w odmianie "games" Na laptopie acer aspire 7540g - kupiony w 2010 - jest grafika AMD w wersji " mobile radeon 4570 " Ale w laptopie miesiąc temu zmieniłem dysk na SSD o poj 128 GB . Postawiłem na nim zarówno windows 7 i linuka z tym że jest to w tej chwili dystrybucja "sparky game over" . Wczoraj na blaszaku po zanstalowaniu updatów wyskoczył kernel 3.18 ale stery nvidii po aktualizacji nie działają . Nawet po wybraniu na bootloaderze dotyczczasowego jądra 3.17-cośtam jest tylko migająca kreska 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 3, 2015 Zgłoszenie Share Napisano Luty 3, 2015 Ciężko jest pomagać komuś, kto nie podaje podstawowych informacji. W poprzednich postach pisałeś tylko o laptopie (nie pisząc z jaką kartą) a teraz okazuje się, że mówimy o zwykłym pececie z kartą nvidia (model nieznany, bo po co tyle pisać?). Za to wiemy, że zainwestowałeś w dysk SSD, którego wpływ na kartę grafiki jest żaden. Ręce opadają... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slabypingwin Napisano Luty 4, 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2015 model nieznany, bo po co tyle pisać NVIDIA GEFORCE 8600 GT W poprzednim poście to napisałem . A konkretnie mój pecet wygląda tak MÓJ PECET Na monitorze jest tylko migająca kreska w lewym górnym rogu Zauważyłem też że wcześniej pojawia się ten niebiesko-biały pasek ładowania i dopiero gdy stanie sie on całkowicie biały to on znka i jest tylko migająca kreska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 4, 2015 Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2015 O karcie napisałeś na 2. stronie tego wątku - wcześniej ani słowa Mniejsza z tym... Skoro to 8600, to pewnie podobnie jak moja 8400 wspierana jest przez kmod-nvidia-304xx a nie przez kmod-nvidia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slabypingwin Napisano Luty 4, 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2015 To jak teraz odinstalować to co do tej pory zainstalowałem na F 21 czyli "kmod-nvidia" i linuksowe stery ze strony nvidii ,a zainstalować to co Waldo podajesz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 4, 2015 Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2015 Żartujesz czy trollujesz czy masz problemy z pamięcią? Bo chyba nie pytasz serio? yum remove? A binarki ze strony Nvidia, to jak mantrę tu powtarzałem (i nie tylko ja): nie instaluj, bo potem nie odinstalujesz, same problemy. Chociaż paczka ma pewnie jakąś opcję --uninstall. Przy okazji na stronie RPM Fusion piszą, że do kart GeForce 8/9/200/300/405 instalować kmod-nvidia-340xx, ale moja na tym nie chciała działać. Poszła ładnie właśnie na kmod-nvidia-304xx. [EDIT] Z drugiej strony nie drążyłem tematu, nie wiem dlaczego mi nie chciało działać, więc jak u Ciebie pójdzie na 340xx, to pewnie lepiej mieć nowsze stery Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slabypingwin Napisano Luty 5, 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 5, 2015 Wiecie co przed chwilą zrobiłem ; najpierw próbowałem zainstalować "akmod-nvidia-304-cośtam" , ale wywaliło konflikt pakietów "nvidia-drv-cośtam" . Zrezygnowałem więc z tego sposobu a zainstalowałem ponownie binarne stery nvidii . Wywaliło komunikat że stery nvidii są już zainstalowane i nastąpi ich odinstalowanie/ponowne zainstalowanie . Zatwierdziłem te ostrzeżenia i .... udało się . Tego posta piszę z poziomu naprawionej F21 [darek@localhost ~]$ cat /etc/issue Fedora release 21 (Twenty One)Kernel \r on an \m (\l)[darek@localhost ~]$ uname -r3.18.3-201.fc21.x86_64[darek@localhost ~]$ glxinfoname of display: :0display: :0 screen: 0direct rendering: Yesserver glx vendor string: NVIDIA Corporationserver glx version string: 1.4server glx extensions:GLX_ARB_create_context, GLX_ARB_create_context_profile,GLX_ARB_create_context_robustness, GLX_ARB_fbconfig_float,GLX_ARB_multisample, GLX_EXT_buffer_age,GLX_EXT_create_context_es2_profile, GLX_EXT_create_context_es_profile,GLX_EXT_framebuffer_sRGB, GLX_EXT_stereo_tree, GLX_EXT_swap_control,GLX_EXT_swap_control_tear, GLX_EXT_texture_from_pixmap,GLX_EXT_visual_info, GLX_EXT_visual_rating, GLX_NV_delay_before_swap,GLX_NV_float_buffer, GLX_NV_multisample_coverage, GLX_SGIX_fbconfig,GLX_SGIX_pbuffer, GLX_SGI_swap_control, GLX_SGI_video_syncclient glx vendor string: NVIDIA Corporationclient glx version string: 1.4client glx extensions:GLX_ARB_create_context, GLX_ARB_create_context_profile,GLX_ARB_create_context_robustness, GLX_ARB_fbconfig_float,GLX_ARB_get_proc_address, GLX_ARB_multisample, GLX_EXT_buffer_age,GLX_EXT_create_context_es2_profile, GLX_EXT_create_context_es_profile,GLX_EXT_fbconfig_packed_float, GLX_EXT_framebuffer_sRGB,GLX_EXT_import_context, GLX_EXT_stereo_tree, GLX_EXT_swap_control,GLX_EXT_swap_control_tear, GLX_EXT_texture_from_pixmap,GLX_EXT_visual_info, GLX_EXT_visual_rating, GLX_NV_copy_image,GLX_NV_delay_before_swap, GLX_NV_float_buffer,GLX_NV_multisample_coverage, GLX_NV_present_video, GLX_NV_swap_group,GLX_NV_video_capture, GLX_NV_video_out, GLX_SGIX_fbconfig,GLX_SGIX_pbuffer, GLX_SGI_swap_control, GLX_SGI_video_syncCzyli mój wniosek na ten moment ; jeśli zainstalowało się binarntere stry nvidii a po wyskoczeniu najnowszego jądra one już nie wstają - dokonać ich reinstalacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi