Nifir Napisano Styczeń 1, 2015 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 1, 2015 Coś skopałem przy dodawaniu nowego użytkownika i teraz jak odpalam konsolę z konta nowego użytkownika, to: 1) nie mam poprawnej zachęty export PS1="\u@\h \w> " \u@\h \w> 2) Nie działają mi klawisze strzałek w konsoli. Zamiast wykonywać operację, to wyrzucają mi ^[[A^[[D^[[b^[[C Jak przeloguję się na innego użytkownika, to wszystko jest ok. Powie mi ktoś co skopałem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nifir Napisano Styczeń 1, 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 1, 2015 Autouzupełnianie na tab też nie działa. Sprawdzałem pliki konfiguracyjne użytkownika i są takie same. Np. .barsrc jest identyczny w obu przypadkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 1, 2015 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 1, 2015 A jaką domyślną powłokę ma użytkownik ustawioną? Może wcale nie bash? Sprawdź w /etc/passwd linię dla danego usera i zobacz co ma wpisane po ostatnim dwukropku. Powinno być /bin/bash. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nifir Napisano Styczeń 3, 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2015 Dzięki, tego mi brakowało. Trochę to dziwne swoją drogą, bo dodawałem wpis -s /bin/bash przy dodawaniu usera, a "useradd -D" zwracał mi GROUP=100 HOME=/home INACTIVE=-1 EXPIRE= SHELL=/bin/bash SKEL=/etc/skel CREATE_MAIL_SPOOL=no Obecnie mam: GROUP=100 HOME=/home INACTIVE=-1 EXPIRE= SHELL= SKEL=/etc/skel CREATE_MAIL_SPOOL=no I działa. No nie ważne. Liczy się to, że obecnie jest tak jak być powinno. Jeszcze raz dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi