failed Napisano Marzec 17, 2015 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 17, 2015 Witam Jestem początkującym użytkownikiem fedory21 64bit.Ściągnąłem sobie program obrazujący działanie semaforów, o którym domyślam się, że powinno się go odpalać plikiem "Makefile" którego zawartość wklejam tutaj all: synchr A B C synchr: mainprog.o operacje.o gcc -o synchr mainprog.c operacje.c mainprog.o: mainprog.c operacje.c operacje.h gcc -c mainprog.c operacje.c operacje.h operacje.o: operacje.c operacje.h gcc -c operacje.c operacje.h A: A.o operacje.o A.o: A.c operacje.c operacje.h gcc -c A.c operacje.c B: B.o operacje.o B.o: B.c operacje.c operacje.h gcc -c B.c operacje.c C: C.o operacje.o C.o: C.c operacje.c operacje.h gcc -c C.c operacje.c Przy czym nie wiem w jaki sposób go odpalić, gdy próbuję za pomocą . Makefile, to mi wyskakują błędy bash: all:: nie odnaleziono polecenia... bash: synchr:: nie odnaleziono polecenia... bash: mainprog.o:: nie odnaleziono polecenia... bash: operacje.o:: nie odnaleziono polecenia... bash: A:: nie odnaleziono polecenia... bash: A.o:: nie odnaleziono polecenia... bash: B:: nie odnaleziono polecenia... bash: B.o:: nie odnaleziono polecenia... bash: C:: nie odnaleziono polecenia... bash: C.o:: nie odnaleziono polecenia... Tak wyglądają pliki w folderze A.c B.c C.c mainprog.c Makefile operacje.h operacje.o A.o B.o C.o mainprog.o operacje.c operacje.h.gch synchr Jeśli jest jakiś oczywisty błąd który popełniam, to proszę o jego wskazanie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 17, 2015 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 17, 2015 Nie Makefile tylko make. Tego pliku się nie uruchamia to tylko plan kompilacji. Musisz skompilować i dopiero uruchomić wyjściowy program Zainstaluj sobie wcześniej gcc i make. Chociaż gcc chyba już masz. W każdym razie tak to widzę z wyjścia błędów. yum install gcc make Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi