Szarik Napisano Lipiec 18, 2015 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 18, 2015 Witam! Dziś zaktualizowałem Fedorę. Po aktualizacji wysypały się sterowniki Nvidii. Tzn. system wstaje, ale rozdzielczość jest niska i nie da się jej zmienić, a po wpisaniu w terminal glxgears wysypuje mi Xlib: extension "GLX" missing on display ":0.0". Error: couldn't get an RGB, Double-buffered visual Przy otwieraniu Nvidia X Server Settings pojawia się komunikat: You do not appear to using Nvidia X Server driver. Please edit you X Configuration file (just run "nvidia-xconfig" as root), and restart the X server Po wygenerowaniu pliku Xorg.conf system w ogóle nie wstaje. Na nouveau działa. Przed aktualizacją miałem sterowniki "kmod-nvidia-340xx" . Jako, że po aktualizacji przestały działać, to próbowałem je reinstalować - niestety nic to nie dało. Instalowałem jeszcze: - akmod-nvidia-340xx, - kmod-nvidia-4.0.4-301.fc22.x64_86, jednak również bez skutku. Czy winę za to wszystko może ponosić nowy kernel (4.0.8)? Co jeszcze może być nie tak? System to Fedora 22 64bit. Karta graficzna Nvidia Fx570m. Z góry dziękuję i pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 19, 2015 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 19, 2015 Wystartuj na tym najnowszym jądrze 4.0.8 i jako root akmods --force Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szarik Napisano Lipiec 19, 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 19, 2015 [szarik@szarik ~]$ sudo akmods --force Checking kmods exist for 4.0.8-300.fc22.x86_64 [ OK ] A problem pozostał dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szarik Napisano Lipiec 19, 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 19, 2015 Udało mi się uruchomić system na sterownikach Nvidii. Po ich zainstalowaniu wpisem w terminalu jako root po kolei: nvidia-xconfig nvidia-xconfig --add-argb-glx-visuals nvidia-xconfig --composite nvidia-xconfig --depth=24 Potem uruchomiłem plik Xorg.conf i w sekcji "Files" dodałem: ModulePath "/usr/lib64/nvidia-304xx/xorg" ModulePath "/usr/lib64/xorg/modules" Całość sekcji wygląda tak: Section "Files" FontPath "/usr/share/fonts/default/Type1" ModulePath "/usr/lib64/nvidia-304xx/xorg" ModulePath "/usr/lib64/xorg/modules" EndSection Jednak jest inny problem. Nie ma akceleracji 3D. Po wpisaniu "glxgears" dostaję błąd: Xlib: extension "GLX" missing on display ":0.0". Error: couldn't get an RGB, Double-buffered visual Tutaj dodaję jeszcze loga Xorg.0.log : http://wklej.org/id/1759425/ Oraz plik xorg.conf: http://wklej.org/id/1759430/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szarik Napisano Lipiec 19, 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 19, 2015 Problem rozwiązany. Usunąłem teraz plik xorg.conf i wszystko już działa jak należy . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi