Bawetta Napisano Kwiecień 18, 2016 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2016 Z racji tego, że zainstalowałam F24 alpha chciałam zrobić sobie obraz systemu wg przepisu z https://fedoraproject.org/wiki/How_to_create_and_use_a_Live_CD Wywaliło błąd: livecd-creator --verbose --config=/root/anaconda_ks.cfg --fslabel=F24_180416 --cache =/var/cache/live Kickstart file must be provided I nie wiem o co w tym chodzi. :-( Plik anaconda_ks.cfg mam w katalogu root a system-config-kickstart też tworzy pliki *.cfg przy czym jak próbowałam zrobić własny to wywalało masę błędów. Pomocy! 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stancol Napisano Kwiecień 18, 2016 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2016 A dobrze wszystko zainstalowałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bawetta Napisano Kwiecień 18, 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2016 W jakim sensie? Póki co nie wywala żadnych błędów a poinstalowałam już sporo i dlatego chcę mieć możliwość odzyskania systemu w działającym punkcie gdyby coś zaczęło się krzaczyć bez potrzeby instalowania wszystkiego od zera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 18, 2016 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2016 A masz /root/anaconda_ks.cfg? Komunikat "Kickstart file must be provided" sugeruje, że nie ma tego pliku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano Kwiecień 18, 2016 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2016 A nie prościej i szybciej byłoby robić co jakiś czas kopie przyrostowe za pomoca rsync? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 18, 2016 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2016 A nie prościej i szybciej byłoby robić co jakiś czas kopie przyrostowe za pomoca rsync?Też sugerowałem coś takiego w innym wątku (http://forum.fedora.pl/topic/27187-obraz-fedory/?p=169460), ale widać nie o to chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bawetta Napisano Kwiecień 18, 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2016 A masz /root/anaconda_ks.cfg? Komunikat "Kickstart file must be provided" sugeruje, że nie ma tego pliku. dowcip polega na tym, że jest. Też sugerowałem coś takiego w innym wątku (http://forum.fedora.pl/topic/27187-obraz-fedory/?p=169460), ale widać nie o to chodzi. Właśnie nie o to. Chcę mieć coś w rodzaju własnego spinu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 19, 2016 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 19, 2016 A pokaż co Ty tak właściwie masz w tym pliku? Nazwa *_ks.cfg jakoś mi tak na oko nie pasuje. Wg mnie powinno być po prostu *.ks nie wiem czy to ma znaczenie, ale np. pliki konfiguracyjne yum/dnf muszą się nazywać *.repo, pliki w /etc/modprobe.d - *.conf. Może Kickstart musi mieć *.ks? Tworzyłaś sama od nowa czy modyfikowałaś pliki *.ks z repo? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bawetta Napisano Kwiecień 19, 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 19, 2016 Tworzyłam sama. Plik ks.cfg tworzy się w programie system-config-kickstart i nie wiem jak z niego zrobić plik *.ks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano Kwiecień 19, 2016 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 19, 2016 Zmień po prostu rozszerzenie. Nie przyglądałem się nigdy bliżej tworzeniu livecd Fedory. Zajrzyj co plików *.ks dostępnych na przykład w tych pakietach - dostosuj, pozmieniaj, itd.: [root@rawhide ~]# dnf search spins Ostatnio sprawdzono ważność metadanych: 0:08:00 temu w dniu Tue Apr 19 20:36:07 2016. ============================================================ N/S dopasowane: spins ============================================================= gap-pkg-spinsym.noarch : GAP package for Brauer tables of spin-symmetric groups fedora-kickstarts.noarch : Official Fedora Spins l10n-kickstarts.noarch : Localized kickstarts for localized spins custom-kickstarts.noarch : Kickstart files for Custom Spins (not official) spin-kickstarts.noarch : Kickstart files and templates for creating your own Fedora Spins W odnośniku, którzy przywołałaś masz po prostu nazwa.ks:https://fedoraproject.org/wiki/How_to_create_and_use_a_Live_CD Creating kickstart file kieruje tutaj - malutka broszurka https://github.com/rhinstaller/pykickstart/blob/master/docs/kickstart-docs.rst#id87 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 19, 2016 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 19, 2016 sprawdziłem. Rozszerzenie nie ma znaczenia, *.cfg jest OK. To jeszcze tylko - wybacz nieufność - pokaż ls -l /root/anaconda_ks.cfg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 19, 2016 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 19, 2016 Zrobiłem obraz z dostarczonego w paczce fedora-kickstarts pliku /usr/share/spin-kickstarts/fedora-live-xfce.ks (XFCE to mój ulubiony desktop, ale jest tam też kilkadziesiąt innych gotowców) Na razie wygląda nieźle, ale jeszcze się instaluje. Z tego co widzę w sieci jeśli z takiego gotowego pliku *.ks wyrzucisz wszystko co jest pomiędzy %packages a %end i wstawisz w to miejsce wynik poniższego polecenia z Twojego wypieszczonego systemu, to będzie miała to o co Ci chodzi rpm -qa --qf '%{NAME}\n' Warto opierać się na tych gotowcach, bo mają dodatkowe pre- i postinstalacyjne skrypty. [EDIT} i jeszcze jedno. Jeśli korzystałaś z jakichś repo poza standardowymi Fedory, to też trzeba je wrzucić do pliku kickstart. Prawie na początku pliku znajdziesz wpis w rodzaju "repo --name="rawhide" ..." Ale najpierw musisz znaleźć swój plik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi