Jusko Napisano Kwiecień 21, 2016 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 21, 2016 Hej Korzystam intensywnie z łącza komórkowego. Chciałbym kontrolować zużycie transferu, toteż wybrałem vnstat. Problem polega na tym, że vnstat zgłasza popularne: ppp0: Not enough data available yet. Kłopot w tym, że przez łącze przeszło ~1,5GB danych, także to wystarczająca ilość. Usługa vnstat jest aktywna: $ systemctl | grep vnstat vnstat.service loaded active running VnStat - Lightweight Network Traffic Monitor Podobnie interfejs "ppp0" jest poprawny, ponieważ wydając polecenie "ifconfig" - interfejs jest ładnie wyszczególniony, w tym zliczany jego transfer podczas aktywnej sesji. Pomyślałem zatem, że poszukam odpowiedzi w internecie, ale znalazłem tylko, aby odkomentować linię w /etc/cron.d/vnstat, co też uczyniłem: # to enable interface monitoring via vnstat remove comment on next line */5 * * * * vnstat /usr/sbin/vnstat.cron Niestety pomimo tego - przepuściłem przez łącze 285MB, co nie jest łatwym zadaniem na Aero 2, a vnstat ciągle twierdzi, że nie zebrał wystarczającej ilości danych Podsumowując - ppp0 to poprawny interfejs, usługa jest uruchomiona, linia w /etc/cron.d/vnstat odkomentowana, vntsat nadal nie zbiera danych. Miał ktoś podobnie? Dawniej używałem vnstat na łączu komórkowym, ale nie pamiętam podobnych zabaw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Kwiecień 23, 2016 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 23, 2016 Proponuję zacząć od tego, że albo uruchamiasz usługę z crona albo poprzez systemd. Czy są jakieś komunikaty w logach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusko Napisano Kwiecień 23, 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 23, 2016 Przez jakieś ~1.5GB transferu - usługa była przez systemd (bez efektów). Później odkomentowałem linię dla crona (również nic). Usługa działa, tworzyłem nawet dwukrotnie bazę, a interfejs jest poprawny (ifconfig zlicza dane, po prostu vnstat ich nie przechwytuje). Nie znalazłem przesłanek, które sygnalizowałby błąd - w akcie zgłupienia, tworzyłem wszystko zgodnie z tutorialami. Muszę jednak powiedzieć, że w internecie jest sporo tematów, które wyglądają jak mój. Niestety w wielu przypadkach - brakowało konkretnej odpowiedzi, ponieważ wszystko...powinno działać. Dawniej używałem vnstat bez kombinacji, więc ta komplikacja jest dla mnie nietypowa Choćbym chciał - nie potrafię powiedzieć wiele więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Kwiecień 24, 2016 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 24, 2016 Zatrzymaj usługę, wejdź do katalogu /var/lib/vnstat/ usuń wszystkie pliki jakiie sie tam znajdują i uruchom ponownie usługę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusko Napisano Kwiecień 24, 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 24, 2016 Sprawa była mniej lub bardziej - ale prozaiczna. O dziwo znalazłem tylko jeden tutorial, który tego używał. Otóż próbowałem jak mówiłeś, ale nie dało to rezultatu. Mogłem przepuścić po ~40MB transferu, a dla vnstat nadal było za mało. Sytuacja się zmieniła, kiedy wklepałem: vnstatd -d Jaką operację to wywołuje? Otóż: vnstatd is the command for starting the daemon.-d, --daemon fork process to background Parę minut później, pojawiła się tabelka z wykresem. Cóż - widocznie vnstat potrzebował jeszcze, aby odpalić go z palca. Może było to oczywiste, ale zmyliła mnie aktywna usługa w tle Dzięki, że zechciałeś poświęcić swój czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi