Skocz do zawartości
no125261

Wolny Internet Na Fedorze 23

Rekomendowane odpowiedzi

Witam zainstalowałem na komputerze fedorę 23 worksation z KDE Plasma mam problem z internetem bezprzewodowym, a mianowicie jest on  bardzo wolny.
 
Moja sieć jest ukryta ,więc ,żeby się z nią połączyć wszedłem w Network Menagera i dodałem nową sieć Wireless. Nadałem SSID: maslica tak jak SSID mojej sieci zmieniłem zabezpieczenia na Personal WPA & WPA2 i podałem hasło. Fedora połączyła się z siecią, lecz jeśli na pasku zadań kliknąłem na ikonkę połączenia to wyświetlało się ,że pobieram ok. 40 kb/s co jest chyba małym wynikiem.
 
Uznałem ,że może to jakiś błąd więc wszedłem na youtube i odpaliłem jakiś filmik. Nawet ustawiając jakość na 480p filmik co jakieś 10 sekund musiał się zatrzymać ,żeby się zbuforować ,a na win7 nawet jak filmik miał 30 min ,ustawiłem jakość na 720p i prędkość odtwarzania na 2x to ani razu się nie zaciął.
 
Zmieniłem więc widoczność mojej sieci i połączyłem się do niej.Na pasku zadań zaczęło się wyświetlać ,że pobieram ok.120 kb/s.
Filmiki na youtube na 480p już raczej się nie zacinały ,ale ciągle nie mogłem oglądać w 720p.Dodam ,że pobieranie pakietów też trwało bardzo długo ,bo np. pakiet z Code:Blocks pobierał ,się z prędkością ok. 80 kb/s - 150 kb/s ,chociaż raz na jakieś 20 sekund podskoczył do 1,4 Mb/s.
 
Zacząłem szukać jakiś informacji w internecie i znalazłem ,że należy wyłączyć ipv6, zmienić MTU na 1000 albo 1400 ,albo w configu firefoksa pozmieniać opcje w
- network.http.pipelining na true
- network.http.proxy.pipelining na true
- network.http.pipelining.maxrequests na 32
, zmienić DNS na 8.8.8.8 i 8.8.4.4 w network managerze. żadna z tych porad nic mi nie dała.MTU jak i DNS ymieniaem w Network Menagerze dla mojej sieci.
 
Zrobiłem porównanie win i linuxa w Download, Upload i Pingu

 


12a4faf593c52f83.png

Tabela pod "Linux" i "Windows" bazuje na danych ze strony speedtest.pl a bod "Z Konsoli" na poleceniu w konsoli "ping wp.pl"

 

 

 

 

Mam takie wyniki komend z linuxa

 

 

cat /proc/sys/net/ipv6/conf/all/disable_ipv6 
1
sysctl -p /etc/sysctl.conf


1: lo: <LOOPBACK,UP,LOWER_UP> mtu 65536 qdisc noqueue state UNKNOWN group default  qlen 1
     link/loopback 00:00:00:00:00:00 brd 00:00:00:00:00:00
     inet 127.0.0.1/8 scope host lo
	 valid_lft forever preferred_lft forever
2: enp3s0: <NO-CARRIER,BROADCAST,MULTICAST,UP> mtu 1500 qdisc mq state DOWN group  default qlen 1000
     link/ether 00:26:2d:99:ec:9b brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
3: wlp5s0: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1400 qdisc mq state UP group defa ult qlen 1000
     link/ether f0:7b:cb:44:3b:63 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
     inet 192.168.1.3/24 brd 192.168.1.255 scope global dynamic wlp5s0
	 valid_lft 83663sec preferred_lft 83663sec

03:00.0 Ethernet controller: Broadcom Corporation NetLink BCM57780 Gigabit Etherne t PCIe (rev 01)
         Subsystem: Acer Incorporated [ALI] Aspire 7740G
         Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 29
         Memory at f0200000 (64-bit, non-prefetchable) [size=64K]
         Capabilities: [48] Power Management version 3
         Capabilities: [60] Vendor Specific Information: Len=6c <?>
         Capabilities: [50] MSI: Enable+ Count=1/1 Maskable- 64bit+
         Capabilities: [cc] Express Endpoint, MSI 00
         Capabilities: [100] Advanced Error Reporting
         Capabilities: [13c] Virtual Channel
         Capabilities: [160] Device Serial Number 00-26-2d-ff-fe-99-ec-9b
         Capabilities: [16c] Power Budgeting <?>
         Kernel driver in use: tg3
         Kernel modules: tg3
05:00.0 Network controller: Qualcomm Atheros AR928X Wireless Network Adapter (PCI- Express) (rev 01)
         Subsystem: Foxconn International, Inc. T77H047.31 802.11bgn Wireless Half- size Mini PCIe Card [AR9283]
         Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 17
         Memory at f0300000 (64-bit, non-prefetchable) [size=64K]
         Capabilities: [40] Power Management version 2
         Capabilities: [50] MSI: Enable- Count=1/1 Maskable- 64bit-
         Capabilities: [60] Express Legacy Endpoint, MSI 00
         Capabilities: [90] MSI-X: Enable- Count=1 Masked-
         Capabilities: [100] Advanced Error Reporting
         Capabilities: [140] Virtual Channel
         Capabilities: [160] Device Serial Number 00-00-00-00-00-00-00-00
         Kernel driver in use: ath9k
         Kernel modules: ath9k

 

 

 

Mam internet od Vectry o przepustowości 30 mb/s oraz ruter Linksys WRT54GC:

  • 2,4 Ghz
  • 802.11g
  • 54 mb/s

Jeśli potrzebne są jeszcze jakieś informacje napiszcie ,a ja je wyśle.

Z góry dziękuje za odpowiedź.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Spróbuj wyłączyć całkowicie szyfrowanie sieci na ruterze- tak na próbę i wtedy zobacz jak lata. 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Wklej nam tutaj wyniki poleceń:

 

1. lspci

2. iw dev <nazwa_interfejsu> link

2. iw list

3. dmesg

 

Jeszcze spróbuj coś takiego:

 

iw dev <nazwa_interfejsu> set power_save off

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Dobra przy formacie win7 zformatowałem też fedore, więc daje sobie z tym spokój, dzięki za zainteresowanie.

 

Wysłane z mojego C5303 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×