Skocz do zawartości

Pojawia Sie Tylko Tekst Grub I ... Stoi

wadi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Po zainstalowaniu pojawia sie tylko tekstowy komunikat GRUB i wszystko stoi

Instalowalem Fedore na fizycznym innym dysku niz Windows - sam sobie zorganizowal partycje.

Wybor startowanego systemu chcialem zrobic w setupie (wybor dysku startujacego).

Co z tym teraz zrobic ?

pozdrowka!

jak ja instalowalem fc2 to odlaczylem dysk windowsowski (tak mi poradzono) i tylko w grubie dodalem by mozna uruchamiac windowsa (mam na mysli wpis Other) no i wszystko smigalo.

Pozdrawiam

litery przydzielane dyskom twardym zależą od miejsca przypięcia do IDE, SCSI, UATA itp.

Ogólnie to jest chyba tak, poprawcie jeśli się mylę, że:

1. partycja 1. dysku na 1. kanale IDE to /dev/hda1 (w grub.conf wpis "root (hd0,0)")

1. partycja 2. dysku na 1. kanale IDE - /dev/hdb1 - root hd(1,0)

1. partycja 1. dysku na 2. kanale IDE - /dev/hdc1 - root hd(2,0)

itd itd.

Generalnie wszystko zależy od tego jak masz FIZYCZNIE podpięte dyski i na której partycji zamontowałeś bootsector linuksa (pewnie 1 partycja dysku na którym robiłes instalkę).

To co windy widzą jako dysk c:\ może, ale nie musi być pierwszym dyskiem na pierwszym kanale IDE.

Sprawdź co masz wpisane w GRUBie i porównaj z tym co napisałem powyżej.

Ew. podaj jakie masz wpisy w swoim grub.conf - odpal "linux rescue", albo prościej jakiegoś Knoppiksa i podmontuj odpowiedni dysk/partycję, żeby zobaczyć co i jak.

pozdr,

W.

Odpalilem Knoppixa i dyski wygladaja tak:

hda1,hda5,hda6 - win

hdb1,hdb2 - Linux. Pliki gruba sa na hdb1, ale grub.conf nie moglem odczytac bo brak dostepu (?) - sorry nie znam (_linuxa_ → Linuksa) ORT. Z tym ze rzecz ciekawa - nie widzialem zadnych innych plikow - czy one sa ukryte ? (a przeciez instalowal mi sie ponad godzine).

W biosie (widac przy starcie komputera) kolejnosc jest taka sama:

dysk 1, IDE1 - win,

dysk 2, IDE1 - linux

Co teraz ?

pozdrowka

No to ja już nie mam pomysłu :( Tak na odległość to postawiłbym na to że coś skaszaniłeś przy instalce.

Jeszcze tylko spytam czy - sorry, ale nie wiem jak to robiłeś - czy montowałeś /dev/hdb1 jako root? Spróbuj jeszcze po odpaleniu konsoli zrobić "su -" wtedy powinien pokazać się prompt z "root" w środku i dopiero z tego miejsca zrób "mount /dev/hdb1 /mnt/hdb1". Grub domyślnie jest do odczytu dla wszystkich, więc jak nie zrobiłeś jakieś kozackiej sztuczki przy instalacji to powinieneś móc go chociaż zobaczyć.

No i jeszcze takie pytanie: hdb1, hdb2 a swap na której? czy masz tak, że "/" i "/boot" poszły na tę samą partycję? Czy instalkę robiłeś jakąś domyślną tak jak fabryka dała czy coś zmieniłeś po drodze?

Teraz musisz jakoś obszerniej opowiedzieć, bo inaczej to trudno pomóc :(

Pozdr,

W.

Tu sie wykażę moją zerowa wiedzą na temat (_linuxa_ → Linuksa) ORT - przy instalacji wskazalem mu caly dysk jako miejsce docelowe i nic nie zmienialem wiec sam sobie dzielił jak chciał. Wiec nie wiem gdzie i jakie partycje porobił. Wybralem mu tylko dodatkowe programy do zainstalowania.

Probowalem podejrzec dyski w zdobytym Knoopixie - i ... kurna gubie sie w tym. Nie wiem co jest fizycznym dyskiem a co nie jest. czy nie ma w (_linuxie_ → Linuksie) ORT mozliwosci wyswietlenia co jest fizycznie na konkretnym dysku ? Widzialem ze na hdb1 jest katalog grub i plik grub.conf, ale proboje go obejrzec w Konqurerze knoppixowym ale akurat w przypadku tego pliku wyswietla mi sie komunikat ze nie mam praw dostepu.

Chyba musze kupic jakas ksiazke do (_linuxa_ → Linuksa) ORT, bo tu chyba trzeba niezle nad tym posiedziec zeby w czymkolwiek sie polapac. Myslalem ze to jest prostsze, ze uruchomie instalator i bedzie juz dzialac.

pozdrowka i dzieki za pomoc

Jeśli nie będziesz korzystał z Konquerora tylko uruchomisz Terminal - tak jak pisałem wczesniej - to nie będizesz mial problemów z dostępem. Wykonując komendę "su -" (koniecznie "su" + spacja + "-" ;) ) to dopiero wtedy działasz jako administrator z pełnym dostępem do wszystkiego.

Co do książek to na sieci znajdziesz gdzieś w formacie pdf książkę z serii O'Reilly "Administracja systemem Linux" albo jakoś tak podobnie. Chyba że wolisz forme papierową, ale pdf też można od biedy wydrukować.

Do linuksa - tak jak chyba do każdego systemu - trzeba mieć na początku sporo zdrowia, ale po kilku dnia (np. spędzonych na czytaniu forum :D) to juz zaczyna się robić sama przyjemność.

Pozdr,

W.