Kerberos Napisano Wrzesień 18, 2016 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 18, 2016 Witam mam taki niecodzienny problem,dziecko na tyle jest małe że nie potrafi w menu samodzielnie odnaleść przycisku wyłącz.Można to zrobić dodając do panelu ikonę z poleceniem "wyłącz"? Szukałem po google ale nie trafiłem na nic działającego.Do końca też nie wiem jak to się ma do uprawnień użytkownika. pozdro Środowisko KDE 4.x,Centos 6.8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kerberos Napisano Październik 13, 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 13, 2016 Witam Nie potrafie pisać skryptów a potrzebuję j/w.Znalazlem w google stronę https://fitzcarraldoblog.wordpress.com/2015/09/06/gentoo-linux-run-a-script-at-shutdown-but-not-when-rebooting/ robię skrypt i nadaję mu wykonalność #!/bin/bash if [ `who -r | awk '{print $2}'` = "0" ]; then ###################################################################### # Put Bash commands here to be executed on shutdown but not on reboot. ###################################################################### fi $ i nie odpala się.Otrzymuje komunikat $ /etc/local.d/10-run_on_shutdown.stop /etc/local.d/10-run_on_shutdown.stop: linia 6: błąd składni przy nieoczekiwanym znaczniku `fi' /etc/local.d/10-run_on_shutdown.stop: linia 6: `fi' umie ktoś poprawić to,tak by skrypt zadziałał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 13, 2016 Zgłoszenie Share Napisano Październik 13, 2016 Miedzy then a fi musi być jakieś polecenie (chociażby kropka oznaczająca "puste" polecenie) a nie same komentarze Składnia basha wyjaśnia to explicite if warunek then polecenie fi Komentarz nie jest poleceniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kerberos Napisano Październik 14, 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 14, 2016 jak usunę komentarz to konsola wypluwa $ /etc/local.d/10-run_on_shutdown.stop /etc/local.d/10-run_on_shutdown.stop: linia 3: błąd składni przy nieoczekiwanym znaczniku `fi' /etc/local.d/10-run_on_shutdown.stop: linia 3: `fi' muszę sie przypatrzyć czy przy usuwaniu nie popełniłem jakiegoś błędu,ale nie sądzę.No nic,jeszcze raz w domu spróbuję. EDIT. teraz skrypt wygląda tak: #!/bin/bash if [ `who -r | awk '{print $2}'` = "0" ]; then fi $ i błąd /etc/local.d/10-run_on_shutdown.stop /etc/local.d/10-run_on_shutdown.stop: linia 3: błąd składni przy nieoczekiwanym znaczniku `fi' /etc/local.d/10-run_on_shutdown.stop: linia 3: `fi' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano Październik 14, 2016 Zgłoszenie Share Napisano Październik 14, 2016 Działa ci samo polecenie? who -r who Uruchom skrypt z "debugowaniem": bash -x /etc/local.d/10-run_on_shutdown.stop Wstaw wyniki. ========== Do meritum ... utwórz na Pulpicie plik poweroff.desktop o zawartości: [Desktop Entry] Name=Poweroff Name[pl]=Wyłącz komputer Comment=Turn off your computer Comment[pl]=Wyłączanie komputera Exec=systemctl poweroff Icon=/usr/share/icons/matefaenza/apps/scalable/gnome-shutdown.svg Type=Application Znajdź sobie ikonę w systemie i podaj pełną ścieżkę do niej albo znajdź w internecie, zapisz w katalogu ~/.icons i zmień stosownie ścieżkę. Nadaj prawa do wykonania: chmod 755 ~/Pulpit/poweroff.desktop Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 14, 2016 Zgłoszenie Share Napisano Październik 14, 2016 Nie chodzi o usunięcie komentarza Wstaw tam jakieś polecenie. Cokolwiek echo "zupa" na przykład Tam _MUSI_ być jakieś polecenie, komenda - nazywaj jak chcesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kerberos Napisano Październik 15, 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2016 @marcin82 $ who -r run-level 3 2016-10-15 11:21 ostatni=S $ bash -x /etc/local.d/10-run_on_shutdown.stop ++ who -r ++ awk '{print $2}' + '[' 3 = 0 ']' + '$' skrót na pulpicie nie działa KDEInit nie może uruchomić 'systemctl': Nie można otworzyć biblioteki 'libkdeinit5_systemctl'. Cannot load library libkdeinit5_systemctl: (libkdeinit5_systemctl: nie można otworzyć pliku obiektu dzielonego: Nie ma takiego pliku ani katalogu) @WalDo #!/bin/bash if [ `who -r | awk '{print $2}'` = "0" ]; then echo "shutdown" fi $ i ta zupa nie zasmakowała /etc/local.d/10-run_on_shutdown.stop /etc/local.d/10-run_on_shutdown.stop: linia 5: $: nie znaleziono polecenia jak usunę $ to konsola nic nie wypluwa $ /etc/local.d/10-run_on_shutdown.stop $ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 15, 2016 Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2016 jak usunę $ to konsola nic nie wypluwaA dlaczego miało by się coś wypisywać? Wydaje mi się, że nie zastanowiłeś się nad znaczeniem testu [ `who -r | awk '{print $2}'` = "0" ] Przyjrzyj się dokładnie co zwraca who -r, zobacz jaką wartość ma drugie pole (czyli $2 w rozumieniu awk).W konsoli wpisz sobie who -r | awk '{print $2}' # bez znaków ` na początku i końcu Znaku dolara na pewno nie powinno być. To jest prefix zmiennych w bash. Wpisz sobie w bashu np. export ABC="abc" echo $ABC Zrozumiesz o co chodzi. [EDIT] Ogólnie poczytaj sobie gdzieś nt. basha, awk i skryptów w nich pisanych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kerberos Napisano Październik 15, 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2016 poddaję się,cokolwiek nie pozmieniam to albo "oczekiwano operatora jednoargumentowego" albo "syntax error" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 15, 2016 Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2016 Ponieważ jestem na poziomie rozruchu 5, to zmieniłem test z "równa się 0" na "nie równa się 0" #!/bin/bash if [ `who -r | awk '{print $2}'` != "0" ] then echo "to proste" fi W odpowiedzi [waldo@F24 ~]$ ./abc.sh to proste [waldo@F24 ~]$ Oczywiście "then" może być w tej samej linii jeśli - tak jak u Ciebie - po zamykającym nawiasie kwadratowym jest średnik.Wklej swoją wersją jeszcze raz (aktualną), to napiszę co masz źle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jony Napisano Październik 16, 2016 Zgłoszenie Share Napisano Październik 16, 2016 Nie korzystam z KDE, ale jakoś ciężko mi uwierzyć że w tym środowisku nie ma prostego widgetu do wyłączania systemu. Czy przypadkiem widget Lock/Logout nie można ustawić tak, by wyłączał komputer? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kerberos Napisano Październik 16, 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 16, 2016 w KDE jest kshutdown ale ja potrzebuje dla dzieciaka,w tym programie jak i środowisku trzeba potwierdzić wyłaczenie a kończy sie to wyłączeniem na pałę z listwy.Dzieciak śmiga po YT,pogrywa w gierki online a nie potrafi kliknąć na OK.Tu w zalożeniu kliknięcie w ikonę i się powinno zamknąć. Dlatego walczę z tym skryptem. WalDo konsola wypluwa "to proste" i tyle.A skrypt zrobiłem jak podajesz w ostatnim poście by nie walczyć z odmiennymi zapisami skryptu i zastanawiać się czemu działa tobie a mi nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano Październik 16, 2016 Zgłoszenie Share Napisano Październik 16, 2016 Jeśli systemctl poweroff nie działa i jest ten błąd: Nie można otworzyć biblioteki 'libkdeinit5_systemctl'. No to jest sprawa jasna - coś jest skopane, nie umiem z livecd ustalić do czego należy ten plik. Po drugie - potwierdzenie wyłączenia / wylogowania powinno dać się wyłączyć. Nie mam Plasmy - nie wiem gdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kerberos Napisano Październik 16, 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 16, 2016 marcin82 no super,w systemsettings>>wyłączanie i uruchamianie>>sesja pulpitu>>wyloguj za potwierdzeniem trzeba odptaszkować. Dzięki panowie [sOLVED] Edit właściwie to cały ten temat bez sensu sie okazuje.Dopiero jedno luzem rzucone przez @marcin82 słowo "plasma" uruchomiło mi szare komórki.tam jest widget "logout/shutdown" Po wystawieniu można w opcjach odklikać logout i zostawic samo shutdown.To załatwia problem,mam co chciałem.Brawo ty,Brawo wy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi