PK0MP Napisano Marzec 26, 2018 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 26, 2018 Jak zaktualizować kilka komputerów jednocześnie, z różnymi wersjami Fedora (od 24 do 26) do wersji 27 bez ściągania na każdym komputerze z osobna, pakietów z internetu. Czy można bezpośrednio przeskoczyć z wersji 25 do 27? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 27, 2018 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 27, 2018 Z 25 na 27 aktualizować można bez problemu. Mnie się udało. Chociaż nie zawsze, nie na każdym komputerze idzie to tak łatwo jak piszą na https://fedoraproject.org/wiki/DNF_system_upgrade Bez ściągania za każdym razem danych z internetu, to chyba tylko lokalne repozytorium przychodzi mi do głowy. Szczególnie jeśli masz zainstalowane pakiety nie tylko z oficjalnych repozytoriów Fedory, ale także z RPMFusion, Russian Feodra czy innych. Wyobrażam to sobie tak, że mirror z jakiegoś serwera robię na serwerze lokalnym a potem ten lokalny podaję w konfiguracji DNF jako źródło dla aktualizacji. Takie lustrzane kopie można sobie zrobić z repo Fedory, RPMFusion i innych. Mało tego: cyklicznie aktualizując repo lokalne masz źródło aktualizacji dla innych komputerów w sieci. Szczegółowo nie opisuję, bo jest tego trochę w sieci (google: fedora local repo) a ja sam nigdy czegoś takiego nie robiłem, nie było potrzeby. Aktualizacji z DVD nie proponuję, bo potem i tak trzeba zaktualizować, więc to trochę jak nosić wodę dziurawym wiadrem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi