aszanti Napisano Wrzesień 6, 2018 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 6, 2018 Witam serdecznie, Czy jest jakiś odpowiednik struktury ffblk w programie C lub w C++ - jaką bibliotekę dołączyć? Fedora 28 pozdrawiam as Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 6, 2018 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 6, 2018 Cytuj Struct ffblk : Using this structure we can get information of a file or a directory. It is included in the header file <dir.h> Myślę, że da się to znaleźć: dnf provides \*/dir.h pokazuje m.in. Cytuj glibc-headers-2.27-8.fc28.i686 : Header files for development using standard C libraries. Repozytorium : fedora Dopasowano z: Nazwa pliku : /usr/include/sys/dir.h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aszanti Napisano Wrzesień 6, 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 6, 2018 Tak jest, dzięki bardzo ale dlaczego kompilator tego nie widzi.. fatal error: dir.h: No such file or directory Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miszcz Napisano Wrzesień 7, 2018 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 7, 2018 Masz architekturę 64-bit? Zainstaluj może te nagłowki glibc-headers.x86_64 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aszanti Napisano Wrzesień 7, 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 7, 2018 Dziękuję za odpowiedź, Tak mam 64bit, glibc-headers były zainstalowane (dnf install glibc-headers) sprawdzałem. Ten problem z ze struct ffblk i funkcjami: findfirst, findnext ... pojawia się w sieci ale nie znajduję rozwiązania dla Linuxa. Pozdr as Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 8, 2018 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 8, 2018 #include <sys/dir.h> ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aszanti Napisano Wrzesień 8, 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 8, 2018 Dzięki, to pomogło! Już jest dir.h. Pozostaje problem z: "error: storage size of ‘ffblk’ isn’t known" oraz: warning: implicit declaration of function ‘findfirst’ [-Wimplicit-function-declaration] pozdr as Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 9, 2018 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 9, 2018 Myślę, że większość problemów z programowaniem łatwiej Ci będzie rozwiązać na Stackoverflow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aszanti Napisano Wrzesień 9, 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 9, 2018 Tak, zaglądałem tam, proponują edytować dir.h i zobaczyć co się dzieje. Pozdrawiam, dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi