Skocz do zawartości

Adobe Photoshop

MohSETH

Rekomendowane odpowiedzi

IMHO Gimp chyba jest w stanie dorównać Photoshopowi możliwościami, ale sposób obsługi ma nieco upierdliwy. Chodzi mi o dostępność funkcji itp. Sporo można natomiast narzeźbić samemu pisząc własne skrypty i korzystając z dostępnych w inecie.

Ja korzystam z Photoshopa 7 i z Paint Shop Pro 7.04 przez Wine. Troszkę wolniej niż oryginalnie pod windami, ale w sumie da się wytrzymać. Właśnie podjąłem (nieudane na razie) próby odpalenia Paint Shop Pro 8 i/lub Paint Shop Pro 9 pod wine.

Może ktoś ma jakieś doświadczenia? Bo co do PSP8 to korzystam z opisu instalki na stronie http://frankscorner.org/index.php?p=psp8, ale niestety wine wywala mi do debugera na wywołaniu jakieś funkcji z atl.dll :( Zapewne fakt, że nie korzystam z sugerowanej wersji 20040911 tylko z wersji 20041201 (najnowszej) ma na to jakiś wpływ, ale to powinno dać się kiedyś/jakoś przeskoczyć :)

Pozdr,

W.

No właśnie, Cross Office jest świetny tylko ten jeden feler: płatne :)

A co do wine i PS, to akurat w przypadku Photoshopa miałem 0 (zero) problemów. Zainstalowałem RPM z Wine (wersja z dnia 20041015 chyba), potem już był tylko "wine ./setup" w katalogu z instalka PS7 - nie wiem jakie można mieć z tym problemy, ale mnie ominęły szerokim łukiem ;)

W Wine nie zmieniałem zadnych ustawień, kilka prostych kroków:

1.instalka wine

2.uruchomienie "wine" bez żadnych parametrów z konta użytkownika - utworzyły się właściwe katalogi zgodnie z domyślną, dostarczoną w RPM-ie konfiguracją.

3. instalka PS-a

Koniec :)

Problemy zaczynają się przy Paint Shop Pro :(

aave: jeśli masz doświadczenia z Cross Office, to może próbowałeś instalować PSP8 albo najnowszą wersję 9? Możesz coś o tym powiedzieć?

Pozdr,

W.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...