MohSETH Napisano Grudzień 13, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 13, 2004 Czy na (_linuxa_ → Linuksa) ORT znajduje sie jakis graficzny program do grafiki 2d ale tak potezny jak w/w Adobe? Slyszalem cos o Gimpie... ale czy ten program moze sie rownac z Photoshopem? POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 13, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 13, 2004 IMHO Gimp chyba jest w stanie dorównać Photoshopowi możliwościami, ale sposób obsługi ma nieco upierdliwy. Chodzi mi o dostępność funkcji itp. Sporo można natomiast narzeźbić samemu pisząc własne skrypty i korzystając z dostępnych w inecie. Ja korzystam z Photoshopa 7 i z Paint Shop Pro 7.04 przez Wine. Troszkę wolniej niż oryginalnie pod windami, ale w sumie da się wytrzymać. Właśnie podjąłem (nieudane na razie) próby odpalenia Paint Shop Pro 8 i/lub Paint Shop Pro 9 pod wine. Może ktoś ma jakieś doświadczenia? Bo co do PSP8 to korzystam z opisu instalki na stronie http://frankscorner.org/index.php?p=psp8, ale niestety wine wywala mi do debugera na wywołaniu jakieś funkcji z atl.dll Zapewne fakt, że nie korzystam z sugerowanej wersji 20040911 tylko z wersji 20041201 (najnowszej) ma na to jakiś wpływ, ale to powinno dać się kiedyś/jakoś przeskoczyć Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
insider Napisano Grudzień 14, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 14, 2004 To się poza Gimpem zapowiada nieźle. Niestety, będzie płatne: http://pixel32.box.sk/index.php?cat=Screen...x%20Screenshots Bawiłem się już demo. I czekam na program z niecierpliwością Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aave Napisano Grudzień 15, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 15, 2004 Uzywajac Photoshopa via Cross Over Office nie zauwazylem spadku predkosci, a przynajmniej nie musialem sie meczyc jak z wine. Polecam... niestety platne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 15, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 15, 2004 No właśnie, Cross Office jest świetny tylko ten jeden feler: płatne A co do wine i PS, to akurat w przypadku Photoshopa miałem 0 (zero) problemów. Zainstalowałem RPM z Wine (wersja z dnia 20041015 chyba), potem już był tylko "wine ./setup" w katalogu z instalka PS7 - nie wiem jakie można mieć z tym problemy, ale mnie ominęły szerokim łukiem W Wine nie zmieniałem zadnych ustawień, kilka prostych kroków: 1.instalka wine 2.uruchomienie "wine" bez żadnych parametrów z konta użytkownika - utworzyły się właściwe katalogi zgodnie z domyślną, dostarczoną w RPM-ie konfiguracją. 3. instalka PS-a Koniec Problemy zaczynają się przy Paint Shop Pro aave: jeśli masz doświadczenia z Cross Office, to może próbowałeś instalować PSP8 albo najnowszą wersję 9? Możesz coś o tym powiedzieć? Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi