Marek_Fedorowicz Napisano Czerwiec 22, 2019 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 22, 2019 Witam, posiadam laptopa bez fizycznego wyłącznika karty Wifi, w biosie też nie mogę tego zrobić. Ponieważ karta ta zaczyna szwankować chciałbym ją wyłączyć i dołżyć jakieś małe nano. Ktoś może mi pomóc w którym pliku mogę wyłączyć Wifiego ? Nazwa karty to wlp3s0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Czerwiec 22, 2019 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 22, 2019 Nie wiem co masz na myśli, mówiąc, że chciałbyś ją wyłączyć. Jest polecenie rfkill ale to nie powoduje, że karta znika z systemu tylko nie nadaje i nie odbiera. Jeżeli karta nie działa prawidłowo, to może lepiej ja fizycznie usunąć? Często w laptopach karty są pod klapkami i można je bez problemu we własnym zakresie wyjąć i zastąpić inną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek_Fedorowicz Napisano Czerwiec 24, 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 24, 2019 Niestety moduł Wifi jest na płycie, kiedyś w katalogu /etc/sysconfig/network można było programowo wyłączyć interfejsy, zmieniać nazwy a teraz tego nie widzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Czerwiec 24, 2019 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 24, 2019 Teraz jest NetworkManager i w nim możesz wszystko zmieniać, a pliki znajdują się w katalogu /etc/sysconfig/networking/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi