Arpe Napisano Sierpień 7, 2019 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 7, 2019 kernel 5.2.5-200.fc30 nie obsługuje kart Intel Corporation Wi-Fi 6 AX200 (np. w HP Eltebook 840 g6) kernel: iwlwifi 0000:3a:00.0: Firmware not running - cannot dump error i masa innych błędów z update z tymi kartami tylko z exclude=kernel* na 5.1.20-300.fc30 działa bez problemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arpe Napisano Sierpień 13, 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 13, 2019 no tak, jak zwykle sprawa rozwojowa, obecnie mam 5.1.20-300.fc30 i wifi działa, ale nie mogę uruchomić VirtualBoxa bo nie sa dostępne dla tej wersji kernel-headers i kernel-devel więc trzeba przejść na najnowsze 5.2.7-200 ale to też karty AX200 nie widzi i z tego co na razie ustaliłem, to wyjęli te strowniki z jądra i trzeba doinstalowywać osobno, shit Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Sierpień 13, 2019 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 13, 2019 10 godzin temu, Arpe napisał: no tak, jak zwykle sprawa rozwojowa, obecnie mam 5.1.20-300.fc30 i wifi działa, ale nie mogę uruchomić VirtualBoxa bo nie sa dostępne dla tej wersji kernel-headers i kernel-devel więc trzeba przejść na najnowsze 5.2.7-200 ale to też karty AX200 nie widzi i z tego co na razie ustaliłem, to wyjęli te strowniki z jądra i trzeba doinstalowywać osobno, shit Ewentualnie dodać installonly_limit=11 do /etc/dnf/dnf/conf. Jeżeli macie partycję /boot, to upewnijcie się, że ma chociaż gigabajt. Zawsze można pracować na starym kernelu póki co. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arpe Napisano Sierpień 14, 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 14, 2019 [częściowo SOLVED, do pierwszego dnf update, chyba że naprawią] pogrzebałem w bugzilli, bo w końcu niemożliwe, żeby tylko mnie trafiło i jest dużo wpisów, ogólnie jest problem taki, że kernel 5.2* ładuje domyślnie sterowniki: /lib/firmware/iwlwifi-Qu*-48.ucode od nowszej karty: Intel Wi-Fi 6 AX201, a powinnno być załadowane: iwlwifi-cc-a0-46.ucode do Intel Wi-Fi 6 AX200 modinfo iwlwifi | more pokazuje co jest załadowane ja po prostu wypierniczyłem z /lib/firmware/ wszystko co miało iwlwifi*48 restart i działa na najnowszym jądrze (5.2.7-200) przykładowy wpis https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=1732862 ale tu usuwał /*46, ja usunąłem /*48 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arpe Napisano Wrzesień 9, 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 9, 2019 po upgrade do 5.2.11-200 działa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Wrzesień 10, 2019 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 10, 2019 3 godziny temu, Arpe napisał: po upgrade do 5.2.11-200 działa Dzięki, dobrze wiedzieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi