Jump to content

Red Hat Forum

SeeM
 Share

Recommended Posts

Trochę zdjęć ze Stadionu Narodowego.

Impreza duża, na poziomie. Jak dla mnie trochę mało technicznego mięska, pomimo fajnej i bardzo technicznej prezentacji o modułach do Ansibla, która nadrobiła niedosyt. Przyszło mnóstwo ludzi, rejestrację zamknięto już 2 tygodnie przez imprezą. Korytarze i sale były stylowo, czerwono podświetlone, obiad był rewelacyjny, piwo dobre, wino jeszcze lepsze :) , pokręciłem się po stoiskach i pogadałem sobie zwłaszcza z ludźmi od Zabbixa oraz stoiska promocyjnego ze starym automatem do gier przerobionym na emulator każdego możliwego 16-bitowego automatu. Nadal jestem całkiem niezły w Golden Axe.

Było bardzo dużo o automatyzacji, kubernetyzacji i ogólnie przechodzenia po linii metal -> wirtualizacja -> konteneryzacja. Przesłanie dla ludzi było również jasne: używajcie otwartego oprogramowania (bo prędzej, czy później, traficie do nas). RH ma w ofercie migrację z VMware do KVM i powoli się dowiaduję ile jest z tym zazwyczaj roboty. Analizują w jakim stopniu systemy klientów są przygotowane na wirtualizację i wrzucenie w kontenery. Mają też, że tak to ujmę, coś w rodzaju LDAP-a dla Ansibla, które przydziela różnym zespołom/pracownikom plejbuki, pozwala je uruchamiać i loguje wszystko. O Ansiblu było gadane od południa do wieczora. Prezentacje były bardzo krótkie, na około pół godziny i prelegenci notorycznie nie wyrabiali się z prezentacjami. Pokazywali głównie zawartość płatnych bonusów do otwartych rozwiązań. Jestem naprawdę pod wrażeniem, ile można z nich wycisnąć, kiedy trochę nad nimi popracować.

01.jpg

02.jpg

03.jpg

05.jpg