dziunio Napisano Grudzień 20, 2019 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 20, 2019 Cześć wszystkim jestem nowym użytkownikiem systemów unixowych dosłownie od wczoraj :D. A mianowicie mam problem. Nie wiem czy tak ma być czy nie , ale podczas instalacji fedora sama mi wypartycjonowała dysk. Po wpisaniu komendy w terminalu : df -h -x{tmp,devtmp,squash}fs Quote Filesystem Size Used Avail Use% Mounted on /dev/mapper/fedora_localhost--live-root 69G 8.9G 57G 14% / /dev/nvme0n1p2 976M 188M 722M 21% /boot /dev/mapper/fedora_localhost--live-home 860G 305M 816G 1% /home /dev/nvme0n1p1 599M 20M 580M 4% /boot/efi Czy dysk jest dobrze spartycjonowany ? dla roota tyle powinno być giga a live-home reszta ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Grudzień 20, 2019 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 20, 2019 Wszystko jest OK. Jeżeli interesuje Cię inny podział tu musisz przy instalacji ręcznie poustawiać rozmiary partycji lub teraz ręcznie z pomocą narzędzia lvm pozmieniać rozmiary partycji, ale tu już raczej dla bardziej zaawansowanego użytkownika, niż początkującego. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziunio Napisano Grudzień 20, 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 20, 2019 super dzięki za pomoc :)! temat do zamknięcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi