Skocz do zawartości

Karta Tv Pod Fc3

piterx

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dosyc stara karte telewizyjna Avermedia na chipie Bt848 ,ktora chodzila mi pod win98 (pod XP nie udalo mi sie jej uruchomic). Czy jest jakas mozliwosc ze ta karta pojdzie mi pod FC3 ?

mam karte na bt848, bez problemu chodzi na roznych linuxach.. teraz mam fc2, smiga bez problemu.. mysle ze w fc3 powinno byc podobnie.. poczytaj dokumentacje do modulu bttv. Powodzenia! :)

A jekiego programu uzywasz ? Ja mam TVtime Television viewer , słyszałem tez cos o xawtv . Ktory jest lepszy ?

xawtv jest starszy, mniej nowoczesny.. dlugo go uzywalem, dopoki nie pogryzl sie z sterami ati.. przeszedlem na tvtime.. IMHO duzo lepszy prog, nie majacy wielu ograniczen xawtv. polecam tvtime!

I taaa dziala :) ale bez dźwięku :(

Znalazłem plik dla modulow, ktory pod FC3 nie nazywa sie modules.conf ale modprobe.conf i znajduje sie w /etc (tak dla wiadomosci innych). Podopisywałem pare rzeczy od bttv i poszło ! Obraz jest bardzo ładny, ale dźwięku nie mam. Korzystam z tvtime, u mnie chodzi bezproblemo wraz ze sterami nvidii. Ustawiałem tez w Kmixie, wszystko powłaczałem na maxa, ale nadal nie chodzi. Moze wiecie co tu nie gra ?!

:)

[ciach]Ustawiałem tez w Kmixie, wszystko powłaczałem na maxa, ale nadal nie chodzi.  Moze wiecie co tu nie gra ?!

to jest juz sprawa ustawien dzwieku w systemie. kmix, widze ze to raczej prosty program. sprobuj innych programow do regulacji dzwieku : alsamixer, aumix czy "Gnome volume control".. chyba masz cos wyciszone jeszcze..

piterx: spróbuj może tak (zakładam, że masz dźwięk ALSA):

amixer set Master 100 unmute

amixer set PCM 100 unmute

amixer set Line-In 100 unmute

No i podkręć głosniki :D

Tego Line-In nie jestem pewien, bo piszę "z głowy". Możliwe, że to będzie LineIn albo lineIn albo jakaś podobna kombinacja. W "man amixer" znajdziesz przykłady.

Ja dodałem sobie podobne linie w skrypcie, który wywołuję z rc.local, bo mi przy odpalaniu systemu "coś" wycisza głośniki :)

Pozdr,

W.

Udało sie :) Dzięki chopaki za pomoc, ale Wasze pomysły nie pomogły mi w tym. Wkurzyłem sie i zaczałem znowu mixowac w Kmixie B) Miałem wszystko powłaczane na maxa, ale w cale nie oto chodziło. Moj problem tkwił w zakładce "Przełączniki". Odchaczyłem "Line-in as Surround" i poszło :lol:

Udało sie :) Dzięki chopaki za pomoc, ale Wasze pomysły nie pomogły mi w tym. Wkurzyłem sie i zaczałem znowu mixowac w Kmixie B) Miałem wszystko powłaczane na maxa, ale w cale nie oto chodziło. Moj problem tkwił w zakładce "Przełączniki". Odchaczyłem "Line-in as Surround" i poszło :lol:

Tez mam taka karte i tez nie mam dzwieku. Mam SB LIVE 5.1 i nie mam w przelacznikach Line-in as Surround pomozcie !!!!

Tez mam taka karte i tez nie mam dzwieku. Mam SB LIVE 5.1 i nie mam w przelacznikach Line-in as Surround pomozcie !!!!

Tzn masz taka sama karte tv. Ja mam dzwiekowke zintegrowana na plycie, nic szczegolnego, jakis zwykly AC97. Ale dziwne bo mam bardzo duzo opcji w Kmixie pod nia, moj kumpel ma Audigy i nie ma 1/4 tych opcji co ja. Nie wiem czemu tak jest. Jak Ci chodzi obraz pod xawtv albo Tvtime to oznacza, ze jest ok (jesli masz tez wszysktkie kable podopinane ok) , musisz pomiksowac w ustawieniach, a powinno pojsc. :)

Tzn masz taka sama karte tv. Ja mam dzwiekowke zintegrowana na plycie, nic szczegolnego, jakis zwykly AC97. Ale dziwne bo mam bardzo duzo opcji w Kmixie pod nia, moj kumpel ma Audigy i nie ma 1/4 tych opcji co ja. Nie wiem czemu tak jest. Jak Ci chodzi obraz pod xawtv albo Tvtime to oznacza, ze jest ok (jesli masz tez wszysktkie kable podopinane ok) , musisz pomiksowac w ustawieniach, a powinno pojsc. :)

Mam obraz pod TVTime a kiedys mialem xawtv w jednym ze starszych linuxow i tam dzwiek dzialal bez problemu bylo to jeszcze za czasu jadra 2.4 ale od mandraka z jadrem 2.6 poprzez suse do fedory 3 nie mam dzwieku z tv. Nie wiem czy jest to wina jadra 2.6 czy moze to ze w tych nowszych linuxach jest tvtime zamiast xawtv. Czy miales dziwek w xawtv ?

Czy miales dziwek w xawtv ?

Nigdy nie uzywałem xawtv . Fedora to moja 2 dystrubucja jaka mam, wczesniej miałem aurox 9.4, ale tam nawet nie bawiłem sie z karta tv, nie chciało mi sie jakos. Moze poszukaj cos na temat wpisow w modprobe, albo pliku tvtime.xml . Sorka ale nie wiem dokładnie jak Ci pomoc. :(

Udało sie  :)  Dzięki chopaki za pomoc, ale Wasze pomysły nie pomogły mi w tym. Wkurzyłem sie i zaczałem znowu mixowac w Kmixie  B)  Miałem wszystko powłaczane na maxa, ale w cale nie oto chodziło. Moj problem tkwił w zakładce "Przełączniki". Odchaczyłem "Line-in as Surround" i poszło  :lol:

Dzieki tej odpowiedzi i mi sie udało!!!!

Z ciekawszych programów jest jeszcze XdTV, który onegdaj nazywał się xawdecode. Teraz wygląda całkiem ładnie (o ile się nie mylę, jest robiony na bazie xawtv, a przynajmniej od tego zaczynał). Jeśli chcielibyście coś dekodować w celach edukacyjnych, to jest też odpowiedni plugin, przy czym działa dla xawdecode, dla nowego (xdtv) już się to nie udało.

Co do dźwięku w TV to w ogromnej większości przypadków wychodzi na to, że problem tkwi w ustawieniu głośności - kmix pomaga - można podgłości Line-in i zapalić mu zieloną lampkę na górze, żeby był włączony :)