Berkof Napisano Grudzień 20, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 20, 2004 Zainstalowałem sobie FC3. Ale tym razem nie wrzuciłem gruba do mbr, tylko na partycje /. Podczas restartu kompa nie miałem (_wogóle_ → w ogóle) ORT dostępu do gruba - (_odrazu_ → od razu) ORT ładowała się wingroza. Da się to jakoś zrobić czy muszę od nowa instalować? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ireq Napisano Grudzień 20, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 20, 2004 Bylo juz o tym wiele razy wystarczy poszukac http://www.fedora.pl/site/index.php?option...id=27&Itemid=34 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Berkof Napisano Grudzień 20, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 20, 2004 Bylo juz o tym wiele razy wystarczy poszukac http://www.fedora.pl/site/index.php?option...id=27&Itemid=34 Tylko, że ja nie traciłem gruba poprzez ponowną instalacje windowsa! Instalowałem fedora i podczas instalacji dałem gruba na partycje linuksową "/" (zawsze dawałem do mbra) i chciałbym żeby tak zostało, ponieważ czytałem, że wtedy ponowna instalacja windowsa nie niszczy gruba. Problem w tym, że teraz cały czas ładuje się windows (nie mam wyboru) Update: ====== Wpadłem na dość ciekawy pomysł. A gdyby tak ustawić partycje "/" jako aktywną? Może wtedy będzie sie wyświetlał grub? Chciałem to sprawdzić ale fdisk(dyskietka win98) nie widzi partycji ext3, Partition magic 8.0 - nie da się zmienić (opcja SET ACTIVE jest nieaktywna) Chyba poczekam, ąż ktoś pomoże. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ireq Napisano Grudzień 20, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 20, 2004 Musisz dodac grub do mbr dysku bo jak inaczej chcesz zeby sie odpalal ?. Przeciez to jest wlasnie sektor rozruchowy dysku ktory jest w tej chwili nadpisany przez windows. Ewentualnie pozniej jesli skasujesz grub przez instalacje windowsa to postepujesz znow wedlug tego opisu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Berkof Napisano Grudzień 20, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 20, 2004 Musisz dodac grub do mbr dysku bo jak inaczej chcesz zeby sie odpalal ?. Przeciez to jest wlasnie sektor rozruchowy dysku ktory jest w tej chwili nadpisany przez windows. Ewentualnie pozniej jesli skasujesz grub przez instalacje windowsa to postepujesz znow wedlug tego opisu. Podczas instalacji możesz wybrać, gdzie chcesz zainstalować program łądujący. Wczoraj szukałem doś długo i znalzłem informacje, że się da. Więc jest to możliwe. Ale u mnie nie działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 20, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 20, 2004 Berkof a może Tobie chodzi o taką jazdę jak tutaj opisałem? http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...?showtopic=2747 patrz mój wpis na samym końcu. Bo jeśli chcesz mieć GRUBa w MBR to wystarczy tak jak w linku, który podał Ireq - "instal-grub /dev/hda" (jeśli odpalasz kompa z hda jako boot dyskiem) Edit: Ten mój post, to w zasadzie możesz od pkt.3. zacząć. Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Berkof Napisano Grudzień 20, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 20, 2004 Berkof a może Tobie chodzi o taką jazdę jak tutaj opisałem? http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...?showtopic=2747 patrz mój wpis na samym końcu. Bo jeśli chcesz mieć GRUBa w MBR to wystarczy tak jak w linku, który podał Ireq - "instal-grub /dev/hda" (jeśli odpalasz kompa z hda jako boot dyskiem) Tak chodziło mi o taką sytuacje Samo przestawienie aktywnej partycji nie poskutkuje? Zaraz sprawdze Twój sposób. Mam jeszcze dwa pytania. Instalowałem fedore kilka razy ale nigdy nie dostałem propozycji utworzenia dyskietki z bootującej. W RH9 mogłem. Jak taką dyskietke zrobić podczas instalacji? I drugie pytanie: Napisałeś w tamtym poście: Pamiętaj, że to wszsytko przy założeniu, że: 1. instalowałeś boot sektor na pierwszej partycji linuksowej. 2. instalowałeś najpierw Windy potem Fedorę - jeśli było inaczej to kiszka. Tzn. trzeba sie jeszcze bardziej nakombinować, bo Winda nadpisała boot sektor linuksa, ale to w następnym odcinku, który mam nadzieję nie nastąpi Nie zabardzo Cię zrozumiałem. Ale co ma wspólnego kolejność instalowania tych systemów, jeśli boot sector zainstalowałeś na partycji linuksa :?: Winda nadpisuje mbr a partycji linuksa nie rusza - no chyba że się myle Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 20, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 20, 2004 Nie zabardzo Cię zrozumiałem. Ale co ma wspólnego kolejność instalowania tych systemów, jeśli boot sector zainstalowałeś na partycji linuksa Winda nadpisuje mbr a partycji linuksa nie rusza - no chyba że się myle Ekkhhemmm... Coś miałem pewnie na myśli, ale już nie pamiętam albo mi się po prostu coś popieprzyło Sądzę, że prawdziwe jest to co napisałeś - jeśli boot sector linuksa jest w partycji linuksowej, to to co ja pisałem brzmi jakoś bez sensu i jest bez znaczenia. Natomiast część poprzedzająca, mająca na celu skopiowanie boot sectora linuksowego na dyskietę i dopisanie go potem w boot.ini jest OK. Sam sprawdzałem i u mnie tak właśnie działa. Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Berkof Napisano Grudzień 20, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 20, 2004 Zrobiłem dokładnie tak jak napisałeś w tamtym poście. Mój boot.ini wygląda tak: [boot loader] timeout=30 default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS [operating systems] multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect 1)Gdzie dokładnie umieścić teraz tego bootsec.lin :?: ps. Robiłem to z płyty rescue - działą. Zamontowałęm dysk i dyskietke. Ale chciałem przed restartem odmontować i się nie dało. Robiłem to tak (może źle) mkdir /mnt/hda6 mount /dev/hda6 /mnt/hda6 unmount /dev/hda6 /mnt/hda6 ->to było źle unmount /dev/hda6 ->teź nie działało Co robiłem źle? To tak przy okazji i jak zrobić tą dyskietke bootująca podczas instalacji fedorki? Update: Windows nie chce mi przeczytać tej dyskietki:( Update2: Zrobiłem jeszcze raz dyskietke. Tylko że tym razem jej nie wyciągałem tylko zrestartowałem kompa i windows przecytał. Dlaczego unmount nie działa? Dodałem do boot.ini i teraz wygląda tak: [boot loader] timeout=30 default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS C:\bootsect.lin="Fedora Core 3" [operating systems] multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect ale nie mam wyboru. Cały czas ładuje się windows Gdzie popełniam błąd? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 20, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 20, 2004 Sorki, może coś nie tak popisałem, bo to w pospiechu było nieco. Twój boot.ini powinien wyglądać tak: [boot loader] timeout=30 default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS [operating systems] multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect C:\bootsect.lin="Fedora Core 3" To daje w efekcie jako domyślny system XP. Jak chcesz mieć linuksa to po "default=" wpisz "C:\bootsect.lin" Teraz będzie OK Pozdr, W. P.S. Sprawdziłem tego mojego starszego posta - wyraźnie pisałem "w ostatniej linijce" W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
santa Napisano Styczeń 4, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 4, 2005 a tutaj: http://www.linuxforums.org/forum/topic-3573.html pisza ze to ma byc plik linux.bin, czy bootsect.lin to ten sam plik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 4, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 4, 2005 santa Nazwa pliku jest bez znaczenia - może być fikumiku.bum Plik jest binarny i zawiera pierwsze 512 bajtów partycji bootującej czyli jej boot sector. Istotna jest zawartość tych 512 bajtów, a nie to jak się plik nazywa. Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
santa Napisano Styczeń 4, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 4, 2005 thx WalDo, juz nie musisz czytac swoich wiadomosci a jednak problem uzylem opcji rescue, nieby wszystko dobrze szlo ale nie mialem szansy cokolwiek w konsoli pisac bo po instalacji chcial sie restartowac co cza tym idzie znowu windows tylko sie uruchamial; mialem tylko jedna szanse na pewna zmiane, pytal sie instalator czy aktualizowac progam bootojacy czy pozostawic bez zmian, wybralem bez zmian. czy na poczatku gdy mam tylko boot:_ to mam cos zrobic aby sie nie istalowal upgrade systemu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 5, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 5, 2005 No cóż, santa Szczerze mówiąc nigdy nie korzystałem z opcji "linux rescue" (ale jest o tym sporo tutaj i w googlach). Wydaje mi się, że zawsze będzie szukał istniejących instalacji, ale o ile pamiętam można to olać. Osobiście jako ratunkowego CD używam Knoppiksa - IMHO (i nie tylko IM ) jest to najlepsza dystrybucja typu Live CD. A z Knoppiksa jest prosto: terminal -> "su -" -> mount /dev/xxx /mnt/xxx (partycja hd i floppy) i potem ta cała zabawa z dd i edycją boot.ini (boot.ini to oczywiście pod windami, chyba, że masz FAT32) Pozdr, W. P.S. Zawsze czytam wszystkie nowe wiadomości - niezależnie czy są "moje" czy nie z każdej prawie można się czegoś dowiedzieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
santa Napisano Styczeń 5, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 5, 2005 z ta wiadomoscia mi chodzilo o meila, tam napisalem o problemie z knppixem. mam wersje 3.0 gdy mu dalem w terminalu su, to oczywiscie zapytal o haslo i tu moj problem. masz pojecie jakie jest standardowe haslo knoppixa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi