Skocz do zawartości

Problem Z Grubem Po Wrzuceniu Nie Do Mbr

Berkof

Rekomendowane odpowiedzi

Zrobiłem to samo co santa przy instalacji FC3 (po tym jak fdisk z win98 rozpieprzył mi partycje w drabiazgi). Może da się zrobić tak, żeby przy starcie komputera uwzględniana była partycja z linuxem i stamtąd uruchamiany GRUB - nie wiem nie chciało się nic z tym robić.

Po prostu odpaliłem rescue CD, jak zapytał czy wykryć instalacje powiedziałem, że tak.

Następnie chroot /mnt/sysimage

Teraz już mamy jako / partycje z FC3. W tym momencie nie pozostaje nic innego jak grub-install /dev/hdX gdzie X to literka oznaczająca dysk, z którego uruchamia się system.

• Odpowiedzi 30
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

tesz miałem problemy ale:

ztwórz partycje gdzieś do 300 mg (u mnie jest 700 mg ale nie chce mi się zmieniać)

podczas instalacji wybierz jej punk montowania /boot

i zainstaluj gruba w mbr i będzie ok :)

Grub zainstaluje się w mbr ale jego pliki będą w oddzielnej partycji u mnie tak było najlepiej

ztwórz partycje gdzieś do 300 mg (u mnie jest 700 mg ale nie chce mi się zmieniać)

A po co tak dużo? Ja mam w /boot zajęte 5,2 mega (2 kernele), czyli osobna partycja jakby miała ze 20, to by w sam raz wystarczyła ;):rolleyes:

Może stosuje prosty algorytm: "nick[strlen(nick)-1]=='a'?female:male" ?

A co do mnie, to po prostu wkadam CD 1 (DVD pewnie też ok) i wklepuję linux rescue, potem ENTER (możliwe, że zdarza mi się czasem nacisnąć F5, ale wątpię). Powoduje to odpalenie się ratowania systemu w trybie tekstowym. Czy to jest tekstowa wersja anacondy czy nie, to nie powiem. Tak czy siak w żadnym wypadku nie oferuje mi toto instalowania systemu :)

Ja znowu mam takie pyatnie, poniweaz porozgladałem sie jzu troche ale nie znalazłem odpowidzi gdy pisze

chroot /mnt/sysimage

grub-install /dev/hda

to komunikatr grub-install jest ze nie ma takiego dysku. Sprawdzilem i w katalogu dev nie mam zadnego urzadzenia, jedyne urzadzenia sa dla samego rescue, ale dla mojego (_linuxa_ → Linuksa) ORT nic nie ma, w jaki sposob wiec wgrac gruba do mbr.

Sprawdzilem i w katalogu dev nie mam zadnego urzadzenia, jedyne urzadzenia sa dla samego rescue, ale dla mojego (_linuxa_ → Linuksa) ORT nic nie ma, w jaki sposob wiec wgrac gruba do mbr.

To podmontuj /dev/ do /mnt/sysimage/dev przed chrootowaniem (trzeba użyc chyba opcji --bind czy jakoś tak).

WalDo: jak uzyskac dostep do konta roota w knoppixie?

Sorki, że tak późno - jakos przeoczyłem ten topic.

Wg mnie hasło do roota na Knoppiksie jest puste. Przynajmniej ja tak mam na tych kilku, które zgrałem (3.4, 3.6, 3.7) z tym, że ja zawsze robię "su -" (spacja, minus) a nie samo "su".

Mam nadzieje, że przez ten czas już sobie poradziłeś.

Pozdr,

W.

Wg mnie hasło do roota na Knoppiksie jest puste. ...

I tak, i nie. Nie pomnę co, ale kiedyś czegoś nie mogłem zrobić na zwykłej konsoli i dopiero z RootShell czy cos takiego, poszło.

Niemniej jest sposób. Jako root (chyba w w/w konsoli) należy wydać komendę 'passwd' no i wprowadzić hasło i można pracować tak jak jesteśmy przyzwyczajeni.

Oczywiście można też "zahasłować" usera :D;)

/edit/

A po co ta kombinacja - bo ten RootShell jest brzydki :P

Edytowane przez wuja

A po co ta kombinacja - bo ten RootShell jest brzydki :P

Kombinacja z shellem i rootem? Taki sposób na podejście FC od tylca :D

A skąd się to wzięło? Musisz niestety cofnąć się i przeczytać cały topic od początku. Streszczał nie będę :)

Pozdr,

W.