Skocz do zawartości

Panda Antivirus

MohSETH

Rekomendowane odpowiedzi

Daj sobie spokój z Pandą. Ciężkie i mało funkcjonalne.

A jeśli już musisz to wystarczy rozpakować z prawami (_root'a_ → roota) ORT do odpoiwednich katalogów - tych "var" i "usr" właśnie a dokładniej do /var i /usr. Sprawdzić prawa do wykonywania i odpalić plik wykonywalny (jest w /usr/bin albo w /usr/local/bin - nie pamiętam, bo już jakis czas temu z tym walczyłem). Ot i wszystko

Pozdr,

W.

mam pytanie z wsprawie mks_vir mam go juz na dysku, ale gdy chce go uruchomic rzuca sie ze nie podalem mu scierzki do baza4, w prawdzie nie mam zadnej baza4 wiec skad ja pobrac, lub gdzie mu ta scieszke pobrac. Antivirusa potrzebuje na sieciowy serwer FTP, bo ludzie w mojej sieci to ledwo mój komputer umieją otworzyć, a miec i oslugiwac antivirus to dla nich juz przezycie.

Z gory dzieki, narazie korzystam z Pandy ale ma ona troche stara baze wirusów

Pierwsza sprawa.

MohSETH podstawowa zasada linuksa to taka że codzienną pracę wykonujesz na koncie dla zwykłego usera który im mniej ma dostępu do bajerów tym lepiej. Praca na koncie (_root'a_ → roota) ORT to zachęta do włamania chociażby przez głupiego IRC'a. Załóż sobie normalne konto a jak ci coś na nim nie działa to poszukaj rozwiązania... NIE PRACÓJ NA ROOCIE!!!

Druga sprawa:

Bielik, po co ci Mks_Vir na serwer ftp? Przecież na stronie mks'a jest wyraźnie napisane że program pod linuksa służy jedynie do filtrowania poczty??? Czy może coś źle przeczytałem? Jak chcesz mieć bezpiecznego (_ftp'a_ → FTP-a) ORT to dobrze go skonfiguruj. A co do instalacji to poczytaj wszystkie pliki załączone do programu i info na stronie odnośnie instalacji...

Pozdrawiam :)

MohSETH: Ponieważ piszesz, że się dopiero uczysz to tak na wszelki wypadek dodam, ze komenda umożliwiająca przejście ze zwykłego usera na (_root'a_ → roota) ORT (z jego pełnymi prawami, ścieżkami, zmiennymi środowiskowymi itp) to "su -" ze spacją pmiedzu "u" i "-".

A praca z konta roota, jeśli jeszcze do tego masz połączenie z Inetem, a widzę, że masz ;) to pewne włamanie. Nie masz żadnych "dziwnych" objawów? Nie zawiesza Ci się system czasami? Odpuść sobie antywirusa, bo windowsowy wirus na linuksie, to nie jest najgorsza rzecz w porównaniu z tym co może Cię spotkać przy stałej pracy z konta root :shock:

Pozdr,

W.

Nie mam narazie zadnych problemow:P ale przezuce sie na usera...trzeba sie wszystkiego nauczyc...ale musze wam powiedziec ze FC 3 to jest jednak to...mialem ja na poczatku...chociaz nie...na poczatku byl win:P potem FC i zostaje przy niej windowsa nie mam juz na kompie wcale:P

POZDRAWIAM

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...