Skocz do zawartości

Po Instalacji Fc3

rokis

Rekomendowane odpowiedzi

czytałem wszystkie posty na temat FC3+WIN XP ale nic nie pomaga..

mam fizycznie 3 dyski, pierwszy WIN XP z ntfs drugi dane z XP ntfs, trzeci - do tej pory mialem tam Mandrake 10, mialem LILO i wszytsko było OK

zainstalowałem FC3 podaczas instalacji ponownie sformatowałem ten trzeci dysk z ext3 i swap, nie mam juz LILO tylko GRUB (szczerze mówiąc nie pamiętam czy podaczas instalacji miałem to do wyboru), FC3 chodzi pięknie

jak w GRUB wybiore OTHER (bo tak nazwal mi Windowsa) to owszem uruchamia sie ale strasznie muli i jak chce uruchomić jakikolwiek program to wyskakują komunikaty o błędach dll'ach itp i generalnie nie da sie nic zrobić i zawiecha ...

przeinstalwałem GRUB (wlożyłem 1 płyte FC3 rescue mode pozniej chroot/mnt/sysimage pozniej /sbin/grub-install/dev/hda) no i po tym w GRUB Win sie (_wogule_ → w ogóle) ORT nie uruchamia

wrzuciłem instalke WIN a tam fixmbr - powiedział że prawdobodobnie mam uszkodzony mbr

więc robi swoje ...

restartuje i nic tylko FC3 z GRUB chodzi ?

wiecie jak to naprawić żebym mógł mieć WIN XP i FC3 ?

Ja to bym zrobił tak.

Ponieważ jak widzę instalka FC3 jest świeża i pewnie dużo przy niej nie dłubałeś to dałbym ją na straty, czyli do ewentualnej powtórki instalcji i na początek doszedłbym do ładu z XP.

Sądzę, że jeśli ustawisz jako pierwszy dysk (bootujący) ten, na którym masz XP, to po wykonaniu "recovery" i fixmbr XPeki powinny ożyć.

I wtedy powtórz instalację Fedory - przy instalacji dla bezpieczeństwa XP zahacz sobie opcje zaawansowane co da Ci możliwość wyboru instalacji GRUBasa w boot sektorze partycji linuksowej a nie w MBR.

Potem masz do wyboru: albo podłączysz sobie start linuksa w boot.ini w XP (pisałem o tym ze 2-3 razy na tym forum, więc pewnie znajdziesz) albo odpal Fedorę (choćby z płyty w "linux rescue") i przenieś GRUBa do MBR (ten temat też tu był kilka razy poruszany i sprowadza się ogólnie do "install-grub /dev/hda" - zamiast hda oczywiście może być inny dysk - ten który jest bootujący).

Pozdr,

W.