d0min0 Napisano Grudzień 23, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2004 czesc, jestem calkiem zielony w (_linuxie_ → Linuksie) ORT i mam proste-glupie pytanie jak odpalic FC3 w trybie tekstowym (bez X windows) co wyedytowac i takie tam...czytam i czytam i nic nie moge znalezc a to pewnie proste :-) pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 23, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2004 Musisz wyedytować plik /etc/inittab - dokładnie co i jak to masz w man-ie, sa chyba nawet jakies przykłady. Generalnie musisz wystartować w trbie nr 3 (tekstowy z siecią) zamiast w trybie 5 (X-y z siecią). Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d0min0 Napisano Grudzień 23, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2004 THX o to mi chodzi - zaraz ide testowac :-) pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sanczo Napisano Grudzień 23, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2004 Najlepiej jednak tam nie bruździć /etc/inittab jak nie chcesz trybu graficznego zmień go na tekstowy to jest easy kombinacja ctrl+alt+ (od F1 do F6) masz tryby tekstowe, z F7 masz tryb graficzny czyli biurko Biurko lepiej mieć na starcie jako nasze domyślne środowisko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGiwer Napisano Grudzień 23, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2004 Mozesz tez wystartowac kompa w trybie txt, wciskajac podczas startu "e" (w Grubie) i dopisujac na koncu (po spacji): 3 Wciskasz Enter i Ci sie odpala w trybie tekstowym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d0min0 Napisano Grudzień 23, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2004 dzieki za pomoc, jestem dzieki wam duzo madrzejszy jeszcze jedno pytanie - czy FC3 ma wbudowany jakis edytor textu w konsoli ??? typu PICO ? pico nie mam ale jak bedzie trzeba to sciagne ))) czytam i wynika z tego ze czesto trzeba cos edytowac w konsoli a CAT troche tu niepasuje pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Grudzień 23, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2004 Użyj vim'a :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 23, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2004 Jeśli zainstalowałeś Midnight Commandera, to masz też mcedit - łatwy w obsłudze. Ale tak jak lszk polecam vim'a - trzeba się nauczyć obsługi (to może potrwać chwilkę ), ale możliwości ma wstrząsające. pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d0min0 Napisano Grudzień 24, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 24, 2004 na razie mam lekkie klopoty z instalowaniem bez opisu udalo mi sie z KADU a teraz bede wlaczyl z MC albo VIM em nie wiem za bardzo (na razie) co trzeba robic aby wszystko sie dobrze zaistalowalo cos takiego mi wyszlo??? kto mi pomoze rozszyfrowac? bash-3.00# rpm -ivh mc-4.6.0-2.i386.rpm Przygotowywanie... ########################################### [100%] plik /usr/share/man/pl/man1/mc.1.gz z instalacji mc-4.6.0-2 jest w konflikcie z plikiem z pakietu man-pages-pl-0.23-2 nie do konca rozumiem ale chyba mialem nie ten plik?? bo z tym bash-3.00# rpm -ivh mc-4.6.1-0.8.i386.rpm Przygotowywanie... ########################################### [100%] 1:mc ########################################### [100%] poszlo yeah taka mala rzecz a cieszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
naza Napisano Grudzień 24, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 24, 2004 mozna tez odpalic go w X-ach a potem zrobic kill (X-y) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d0min0 Napisano Grudzień 26, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 26, 2004 a dokladniej jak zrobic to kill X ? tzn co w pisac w konsoli? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi