marrandus Napisano Grudzień 23, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2004 Witam, sledze od jakiegos czasu rozne wypowiedzi na tym forum. Sam uzywalem przez pewien czas fedory, ostatnio wrocilem do slacka. Mam takie pytanie do wszystkich - czy ktos z was tak naprawde uzywa na codzien fedory i jest z niej zadowolony ?? Mi osobiscie bardzo przeszkadzalo, to ze jest straasznie wolna! Wrecz porazajaco! Czy tworcy tej dystrybucji tego nie widza?? Poza tym funkcjonalnie jest ok, chociaz kilka niedoróbek moznaby znaleźć. Mam wrazenie ze wiekszosc osob z tego forum tak naprawde wcale nie uzywa fedory, bo to sie nie bardzo nadaje do uzywania, wlasnie przez swoja powolnosc. Nie chodzi mi o wywolanie falme'a tylko o znalezienie zalet tej distro, ktore moga przyciagnac uzytkownika. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gchmiel Napisano Grudzień 23, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2004 ja osobiście fedory używam tylko na udostępniającym userkom z sieci lokalnej internet. Datkowo na tym routerku jest samba, apache, php, mysql, sendmail, ftp. Co do szybkości działania, to trudno powiedzieć, nie mierzyłem jej. Mając kiedyś czas przekompilowałem sobie kilkanaście pakietów na architekturę i686, głownie php, python, perl, apache, samba, rpm, ftp, sendmail, mysql. Na komputerze domowy używam Mandrake 10.1 Official z KDE 3.3.2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
legus Napisano Grudzień 23, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2004 Witam, Ja uzywam stale Fedory i nie moge powiedziec , ze jest wolna.Mam na niej zainstalowane tylko to co potrzebne , stad moze nie mam problemu z szybkoscia. BTW nie uzywam gnome ani kde tylko xfce , wiec moze dlatego nie mam problemow z wydajnoscia , choc podobno nowe gnome jest super Moj konfig : celeron 800 /512ram , dysk 12G i 40 G/nvidia 5200 /na BX440 .To chyba wszystkie wazne informacje.(_acha_ → aha) ORT , jest to komputer do pracy a nie serwer wiec wiekszosc uslug mam wylaczona . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
electric Napisano Grudzień 23, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2004 Ja na codzień używam Fedory (obecnie FC3) i nic nie narzekam na szybkość. (Może jest to związane z tym, że nie korzystałem z innych dystrybucji). Mój sprzęt: Intel Pentium III 667 MHz 512 MB RAM Riva TNT2 M64 dyski: 80 i 40 GB ... Z Fedory jestem zadowolony. Bardzo mi się podoba możliwość pełnej aktualizacji przez np. (_apt'a_ → apta) ORT (Synaptic) i ogólnie nie przejmuję się wydajnością (nie chce mi się kompilować programów jeśli tylko są dostępne w rpm'ach). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vip13 Napisano Grudzień 23, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2004 Ja uzywalem fedory do codziennego uzytku. Windowsa wlaczalem tylko by pograc bo nie umialem sobei poradzic z wine. FC2 chodzila u mnie pieknie ( Celeron 2GHz 256ram DDR ) na FC1 tez nei nazekalem. FC3 jeszcze nie mam ale nei sadze by chodzila gorzej niz 2ie poprzednie. Przeciez na lunuksie mozna zrobic wszytko to co na windowsie (no moze procz grania ale tu tez mozna wgrac wine). Ja korzystalem z fedorki na codzien i wszytko bylo ok. Aktualnie musze kupic 2dysk bo nie chce wgrywac 2systemow na jeden dysk. Pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Grudzień 23, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2004 Uzywam fedorki caly czas, mialem windowsa ale tylko do gier, padl mi 2 tygodnie temu i zostalo po nim tylko miejsce na dysku. Fedora w wielu aplikacjach jest wydajniejsza i wygodniejsza niz windows i z niczym nie mam problemow. AthlonXP 2000+, 256DDR, Radeon 9200SE, dysk 40giga, skaner, drukarka, itd... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Zuk87 Napisano Grudzień 23, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2004 Takze uzywam Fedory (FC3) do codzienneg uzytku. Na pedkosc nie narzekam, chodzi duzo lepiej niz M$ na innym kompie, lepszym od mojego. Fedora jest jedynym systemem na moim dysku i jestem z niej bardzo zadowolony. Internet chodzi duzo szybciej na FC3 w porownaniu do FC2 (bynajmniej u mnie) Athlon 1330MHz Ram 256MB 333MHz dysk Barracuda VIII 80GB 7200rpm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike_j Napisano Grudzień 23, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2004 Skompilowałem kernela i szybkość jest nienajgorsza... chociaż czekam już na vidalinux 1.1 :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGiwer Napisano Grudzień 23, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2004 Ja tez uzywam na codzien Fedory i jestem bardzo zadowolony. To piekny system Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 23, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2004 Ja też używam stale FC2 i wydajność IMHO jest OK. Sprzęt: - Athlon 1400 okrojony przez płytę do 1050, bo nie ma mnożnika a boję się podkręcać - 640MB RAM - dysk WD 80GB na UATA. Zazwyczaj biegam w Gnome, ale odpalam sporo aplikacji opartych na KDE (kdetv, krusader, itp) Wydaje mi się, że podstawa, to odpowiednia konfiguracja, wyłączenie zbędnych serwisów itp. Nie grywam w jakieś wypasione gierce, więc jeśli o to chodzi, to nie wiem. BTW. to samo mam z windami w pracy - innym ledwie zipią u mnie śmigają, ale mam wyłączone wszystkie zbędne usługi dostarczane "ze szczerego serca" przez MS Pozdr, W. P.S. A Zuk87 musi mieć tęgi łeb, bo i kapelusz ma większy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebOOl Napisano Grudzień 23, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2004 Używam na co dzień Fedory 3. Robię to bo chcę dobrze opanować ten system i ogólnie jestem zadowolony. Jednak co jakiś czas pojawiają się pewne mankamenty i zawiłości trudne do zrozumienia i rozwiązania. Podstawową wadą są okrojone multimedia (trzeba się nacharować aby wszystko grało). Kolejną wolne Xy itd. Jednak głównym powodem dla którego używam tego Distro jest stabilność. Używałem wcześniej Mandraka, Auroxa i Debiana i żaden nie mógł poszczycić się taką stabilnością jak najpierw Red Hat a teraz Fedora. Słyszałem dużo dobrego na temat stabilności Debiana ale u mnie system się regularnie wieszał. Mandrake, zanim się uruchomił to już się wieszał. Aurox jeśli podczas instalacji nie zawisł to nawet działał nieźle ale powstał na bazie Red Hata więc wróciłem do (_źrudła_ → źródła) ORT i używam Fedory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marrandus Napisano Grudzień 23, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2004 Znalazlem jeszcze w necie informację, że caly ten SELinux, który jest domyślnie włączony w FC3, też moze spowalniać system o kilkanaście procent. Może na komputerze domowym warto to po prostu wyłączyć i cześć? Jakieś doświadczenia w tej kwestii ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
schiller Napisano Grudzień 23, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2004 Ja używam Fedorki Core 3 (wczesniej 1 i 2) w pracy i w domu. W pracy celek 1.7 256 ramu a w domu pentium 3GHz i 1GB ramu. Winde oczywiscie mam w domu bo Corela i Visual Studio na (_linuxie_ → Linuksie) ORT nie uswiadczysz (walcze z MONO). Co do szybkosci to pewnie sie przyzwyczailem i dla mnie jest OK, choc gentoo to to nie jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fraDiavolo Napisano Grudzień 24, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 24, 2004 Ja byłem wściekły, że FC2 jest wolna (bo wszytsko inne mi się podobało). Ale w FC3 jest duży postęp. Gnome 2.8 bez zarzutu, internet też chodzi szybciej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
perbeatus Napisano Grudzień 24, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 24, 2004 Mi FC3 śmiga aż miło ale ja mam Athlona 2500 więc może dlatego, a tak przy okazji to wam powiem że mi gentoo instalowane od stage1 nie chodził szybciej ani od Debiana ani od Fedory3... może FC2 wyprzedzał ale tylko ją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi