NoRobot Napisano Kwiecień 25, 2021 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 25, 2021 SELinux powstrzymuje gdb przed dostępem read w chr_file card0. ***** Wtyczka catchall (100. zaufania) sugeruje *************************** Aby gdb powinno mieć domyślnie read dostęp do card0 chr_file. Wtedy proszę to zgłosić jako błąd. Można utworzyć lokalny moduł polityki, aby umożliwić ten dostęp. Wykonać można tymczasowo zezwolić na ten dostęp wykonując polecenia: # ausearch -c 'gdb' --raw | audit2allow -M my-gdb # semodule -X 300 -i my-gdb.pp Dodatkowe informacje: Kontekst źródłowy system_u:system_r:abrt_t:s0-s0:c0.c1023 Kontekst docelowy system_u:object_r:dri_device_t:s0 Obiekty docelowe card0 [ chr_file ] Źródło gdb Ścieżka źródłowa gdb Port <Nieznane> Komputer localhost@localdomain Źródłowe pakiety RPM Docelowe pakiety RPM Pakiet RPM polityki SELinuksa selinux-policy-targeted-3.14.6-36.fc33.noarch Lokalny pakiet RPM polityki selinux-policy-targeted-3.14.6-36.fc33.noarch SELinux jest włączony True Typ polityki targeted Tryb wymuszania Enforcing Nazwa komputera localhost@localdomain Platforma Linux localhost@localdomain 5.11.14-200.fc33.x86_64 #1 SMP Wed Apr 14 15:25:53 UTC 2021 x86_64 x86_64 Liczba alarmów 57 Po raz pierwszy 2021-04-17 21:03:48 CEST Po raz ostatni 2021-04-17 21:03:48 CEST Lokalny identyfikator 107cb837-9eb6-4325-b258-0177d7d20fac Surowe komunikaty audytu type=AVC msg=audit(1618686228.644:1275): avc: denied { read } for pid=11398 comm="gdb" name="card0" dev="devtmpfs" ino=428 scontext=system_u:system_r:abrt_t:s0-s0:c0.c1023 tcontext=system_u:object_r:dri_device_t:s0 tclass=chr_file permissive=0 Hash: gdb,abrt_t,dri_device_t,chr_file,read Po aktualizacji straciłem połączenie Wi-Fi. Wykonałem to, co w tym pliku jest napisane i wszystko wróciło do normy, ale ten błąd dalej mi wyskakuje. Co można z tym zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Kwiecień 25, 2021 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 25, 2021 Skoro "błąd nadal wyskakuje" to nie wykonałeś poprawnie sugerowanych czynności lub co obstawiam są to całkiem inne komunikaty, ponieważ nie dotyczą one wifi ale karty graficznej. Możesz wykonać sugerowane czynności (po ich wykonaniu, komunikaty nadal mogą się pojawiać, ale będą trochę inne). Możesz też usunąć polecenie gdb należy ono do pakietu o tej samej nazwie (jeżeli go nie używasz/potrzebujesz). Możesz też poczekać, aż poprawia błąd w polityce selinux https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=1896648 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NoRobot Napisano Kwiecień 25, 2021 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 25, 2021 Mam teraz w katalogu domowym dwa pliki my-gdb.pp, my-gdb.te. Poprzednio je usunąłem i pewnie dlatego komunikat pojawił się ponownie. Pakietu gdb nie mam w systemie. # dnf remove gdb Brak wyników dla parametru: gdb Brak pakietów oznaczonych do usunięcia. Rozwiązano zależności. Nie ma nic do zrobienia. Mogę też usunąć pakiet selinux-policy-targeted i nie będzie mi już bruździł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Kwiecień 25, 2021 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 25, 2021 4 godziny temu, NoRobot napisał: Poprzednio je usunąłem i pewnie dlatego komunikat pojawił się ponownie. To tak nie działa, jeżeli je zainstalowałeś to pliki możesz usunąć, a nowa polityka selinux i tak będzie działała 4 godziny temu, NoRobot napisał: Pakietu gdb nie mam w systemie. A masz zainstalowany pakiet gdb-headless? Usunięcie go może pociągnąć za sobą inne pakiety w szczególności abrt-* 4 godziny temu, NoRobot napisał: Mogę też usunąć pakiet selinux-policy-targeted i nie będzie mi już bruździł. Można też go wyłączyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NoRobot Napisano Kwiecień 25, 2021 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 25, 2021 # dnf remove gdb-headless ............. ............. ............. Podsumowanie transakcji =================================================================================================================================================================================================================== Usunięcie 111 pakietów Tutaj są te pliki, o których pisałem my-gdb.te my-gdb.pp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi